растеж Емил Караниколов язовири, поддържка

Караниколов: На 11 май стартираме 173 млн. лв. за микропредприятия с по-широк кръг от услуги

„Тепърва трябва да видим какви ще бъдат ефектите в следващите няколко дни, от прекратяването на тези по-тежки мерки и тогава ще направим своя анализ, но като цяло българската икономика има своите затруднения. Тя е част от европейската, където се говори за изключително тежка рецесия.“ Това заяви пред БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

Дори в България тези мерки да ги нямаше, ние щяхме да имаме проблеми, каквито ще има в целия ЕС, категоричен беше министърът.

Вчера излезе Европейската комисия, тя очаква спад над 7,4% за българската икономика. Тук има два момента – първо, те много точно казват, че България излезе изключително подготвена като финансова и макроикономическа стабилност. Това според ЕК ще помогне за по-бързото излизане, добави Караниколов.

Той заяви, че първоначално раздвижване на европейската икономика се очаква след първите 6 месеца на годината, а в последните три месеца се очаква да има завъртане на икономиката, но реално икономически растеж ще има през 2021 година.

Правителството има средносрочни и дългосрочни мерки за справяне с кризата.

„Дългосрочните са да върнем българската икономика там, където беше преди няколко месеца – икономически ръст, ръст на заплатите в двуцифрен размер последните три години, основната цел е да постигнем тези параметри, с които влязохме в кризата“, посочи министърът.

На 11 май трябва да стартираме 173 милиона лв. от оперативната програма, която е само за микропредприятия с по-широк кръг на услуги обясни Караниколов.

В момента в Министерството на икономиката и с екипа на Томислав Дончев и Владислав Горанов разработваме и следваща процедура, която ще бъде за по-големи предприятия – над 100 милиона отново ще имаме бюджет, скоро ще го обявим, там безвъзмездната помощ е и много по-голяма, каза министърът.

Като сектор в момента в туризма хотелиерството има изключително тежки проблеми. Има проблем и при малки и средни магазинчета, които не работеха и спазваха указанията на Националния оперативен щаб.

Караниколов заяви, че предложенията на бизнеса трябва да се разгледат и с Министерството на финансите.

Ние ще разгледаме всички техни предложения. Утре някой друг сектор може да поиска същото. Не можеш да обясниш защо за едните го правиш, за другите не. Но ние трябва да видим и дали хората са готови да се върнат по ресторанти и заведения, трябва да работим и чисто психологически, защото ако го направим всичко това, но хората не се върнат по заведенията, какво ще стане? А те няма да се върнат, докато не се завърти икономиката и те не започнат да взимат заплати и не са спокойни, че там е създадена необходимата среда, подчерта Караниколов.

- реклама -