Хюстън

Канадец нападнал полицая в Мичиган от „неистова омраза към САЩ“

ФБР обяви, че задържаният мъж за нападението над полицай на летището във Флинт, Мичиган е канадски гражданин

Името му е Амур Фтуи. Според сведенията близо 50-годишният Фтуи е демонстрирал „неистова омраза към САЩ“. Той е заявил, че опитът за убийство над полицейския служител е отмъщение за убитите от американски военни цивилни в Сирия, Ирак и Афганистан.

„Ако продължите да убивате хората в Сирия, Ирак и Афганистан, всички ние ще умрем“. Това заявил Фтуи по време на разпита си въф ФБР.

Въпреки сведенията по-рано на мичиганското полицейско управление, специален агент Дейвид Гелиос от Бюрото заяви пред медиите, че все още се разследва вероятността извършеното деяние да е терористичен акт.

По-рано международното летище във Флинт, Мичиган бе евакуирано. Това стана, след като служител от правоприлагащите органи беше наръган с нож във врата. Инцидентът станал на главния терминал. Източници издадоха, че ФБР разследва вероятността престъпното деяние да е проява на тероризъм. Твърдението бе опровергано на по-късен етап от мичиганското полицейско управление.

„На базата на наличната информация считаме, че произшествието е единичен случай. Към настоящия момент не разполагаме с достоверни сведения, които да доказват наличието на каквато и да била конкретна заплаха за населението на града”. Това изтъкнаха от управлението. Те потвърдиха и че задържаният мъж наистина е извикал „Алах Акбар”, както се предполагаше по-рано. Но към момента липсва информация той да е обвързан с някоя групировка.

Намушканият офицер е лейтенат Джеф Невил, работещ в департамента по обществена безопасност на летището „Бишъп“, съобщи говорителят на мичиганската полиция Лори Дуговито. Мъжът е бил наръган в сряда сутринта от неизвестен мъж, но благодарение на навременната лекарска намеса, състоянието му е стабилизирано.

- реклама -