Как се възстановява движението при хора с увреждане на гръбначния мозък

Учени от изследователски център в Швейцария са идентифицирали специфични неврони, които при активиране, помагат възстановяването на способността на човек да се изправя и да ходи след парализа. Тяхното проучване е публикувано в Nature.
Когато има травма на гръбначния мозък се нарушава способността той да изпраща сигнали към мозъка. Това оказва влияние на начина, по който мозъкът казва на мускулите да работят. Това води до неконтролирани движения или липсата им в определени части на тялото. Кое ще бъде засегнато зависи от мястото, където е нараняването на гръбначния мозък.
Невроните са в основата на нервната система на всяко живо същество. Те комуникират помежду си, като предават сигнали, които например активират мускулите. В конкретния случай изследователите насочват вниманието си към невроните, които се активират по време на движение на краката.
Учените използват за целта на проучването си съвременни технологии. Те правят оптична симулация, за да определят търсените неврони. След експеримент върху мишки, те правят изпитания и върху хора. На девет доброволци с парализа са имплантирани устройства, предназначени да стимулират чрез електрически импулси определени части на гръбначния мозък под точката на увредата. Компютър задейства стимулации, които имитират сигнала, който обикновено се изпраща от мозъка, когато човек е здрав. Заобикаля се травмираното място, което позволява да се активират изкуствено мускулите на краката. Така участниците в експеримента имат възможност да проходят отново.
Учените отбелязват и друг интересен положителен резултат. По време на процеса някои биологични връзки са били възстановени или реорганизирани. Така след известно време на тренировки с електрическа стимулация, доброволците успяват да движат краката си дори без външна стимулация.
Сега на учените предстои да установят как това може да се използва, за да помогне на хората. Включително се обмислят варианти за изготвяне на специфична рехабилитация, генна терапия или създаване на някакви лекарство, което може да въздейства на невроните.
- реклама -