Как едни обувки издадоха убийството на Кашоги (ВИДЕО)

Саудитски агент се е опитал да се представи за убития журналист Джамал Кашоги, като се разхождал из улиците на Истанбул в неговите дрехи. Както съобщи днес телевизия Си Ен Ен, за това свидетелстват записи от камерите за външно наблюдение, с които разполагат разследващите случая, предаде ТАСС.

На показаните от телевизията кадри от 2 октомври се вижда човек, който час и половина след пристигането на Кашоги в саудитското консулство, излиза от черния вход на сградата с изкуствена брада, с очила и в дрехите на журналиста – тъмно сако, сива риза и сиви панталони. Няколко часа по-късно този човек е заснет и от камерите край една от забележителностите на Истанбул – Синята джамия.

След известно време той се преоблякъл в обществена тоалетна и излизайки на улицата, изхвърлил пакет, в който вероятно са се намирали дрехите на Кашоги.

Според телевизията „двойникът“ на Кашоги е Мустафа ал Мадани, един от петнайсетте саудитски граждани, пристигнали в Истанбул в деня на убийството на журналиста. Турските медии наричат тези хора „групата убийци“.

Камерите са заснели също как Ал Мадани влиза в консулството през главния вход – без брада, облечен в карирана риза и син панталон. Си Ен Ен отбелязва, че той е напуснал консулството със същите обувки, с които е влязъл.

Според източник на телевизията от турските власти Ал Мадани имал същия ръст и телосложение като Кашоги.

„За екстрадиция или разпит не е нужен двойник. От 6 октомври нашите оценки не са се променили: това е било предумишлено убийство“, заявил източникът.

Кашоги изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското консулство в Истанбул. Саудитска Арабия призна през уикенда, че той е починал. Според първоначалната версия на Рияд Кашоги е починал в консулството, след като се сбил с хора, които срещнал там.

Следователи са намерили вещи на Хашоги в обискиран дипломатически автомобил

Следователи са намерили два куфара, съдържащи лични вещи на убития саудитски журналист Джамал Хашоги при обиск на автомобил на саудитското консулство, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Очевидец е казал пред Ройтерс, че саудитски екип е придружавал турските следователи, докато те извършвали обиска на автопаркинга в истанбулския квартал Султангази, където колата беше намерена.

Измежду вещите в автомобила, който е с дипломатически номера, са били открити компютър и документи, за които се твърди, че са на журналиста.