корица

Как една фалшива корица на списание заблуди милиони

През последните няколко дни една снимка разбуни духовете в социалните мрежи.

Корицата на американското списание „Time” събра образите на Хитлер и Доналд Тръмп на едно място.

Но не това е толкова изненадващо. Оказва се, че въпросната корица е фалшива. Карикатурата е създадена през 2016 година от белгийски дизайнер. Решението му да я използва за „корица” на списанието е повлияно от инцидента с Джордж Флойд в Минеаполис, САЩ, където последва вълна от протести в подкрепа на цветнокожите.

Лесно може да се дешифрира съдържанието на снимката: прическата на Хитлер, която не може да бъде сбъркана, а характерният мустак на диктатора е заменен с образа на американския президент Доналд Тръмп. Заглавието „Расизмът – най-големият вирус” намеква, че има по-страшни „болести” от пандемията от Covid-19, която отне живота на много хора по света, включително и на близо 100 000 американци.

Въпреки че „корицата” притежава семплия и изчистен стил на списание “Time”, тя не е публикувана от американското списание.

Успешната рисунка и заглавието към нея заблудиха много хора и тя бързо набра популярност в социалните мрежи. Малко хора обаче са наясно, че „корицата” не е истинска, а е дело на дизайнера Люк Дешемейкър. Самият той казва, че идеята му за колажа цели за сигнализира за „лудостта на нашия свят”.

Не само много потребители в Интернет, но и журналисти от цял свят отразиха новината. Заглавията в медиите гласяха: „Невероятно”, „Великолепно и тъжно отражение на ситуацията”.

Въпреки това една бърза справка с архивите на списание „Time” доказват, че корицата не е истинска. Първата страница на броя от 25 май е посветена на Доналд Тръмп, но нито темата, нито снимката имат общо с нашумялата корица. Всъщност материалът отразява плановете на американския президент за възстановяване на икономиката и социалния живот в страната след  пандемията от коронавирус. Заглавието е следното: „Има правилен начин да възродите отново Америка. Но не е този”. В долния десен ъгъл е нарисувана карикатура на Доналд Тръмп, носещ неправилно предпазна маска на лицето, която е с цветовете на американското знаме.

Испанският журналист Хавиер Салас разкрива уловката на изображението, заблудило толкова много хора. В своя туитър акаунт Салас публикува доказателства, че корицата е фалшива. Едно от тях е подписът на дизайнера, който се вижда при увеличаване на изображението.

А другото е свързано с приликата на колажа с корицата на сатирата за Хитлер „Той пак е тук”(2011), адаптирана през 2015 и за киното.

Оригиналното изображение е от 2016 година

Картината на Люк Дешемейкер е създадена през 2016 година за изложба в Мексико Сити, озаглавена „Тръмп: стена от карикатури”. По това време Льо Пойнт подчерта, че сравнението с диктатора е лайтмотив в много от изложбените рисунки, като тази на белгиеца.

„Направих колаж, който прилича на корица на списание. Изображение на мрачните дни на сюрреализма в САЩ. Тя илюстрира лудостта на нашия свят”, коментира дизайнерът.

автор: Мария Николова

- реклама -