изрелският

Израелският военен министър бойкотира пратеника на ООН Николай Младенов

Израелският министър на отбраната е наредил да бъде бойкотиран специалният пратеник на ООН за мирния процес в Близкия Изток Николай Младенов. Причината- българинът критикувал израелските действия в окупираните палестински територии.

Министърът ултранационалист Авигдор Либерман е наредил на служители на ведомството и на военни ръководители да не контактуват с Николай Младенов, съобщи израелската телевизия Channel 2.

Николай Младенов каза, че той ще бъде в четвъртък в Ню Йорк във връзка със заседание на Съвета за сигурност.

Критиките на Николай Младенов

През август Младенов остро критикува Израел заради продължаващото строителство на израелски селища и  не се спазват препоръките на дипломатическия Квартет.

Докладът на дипломатическия Квартет (САЩ, Русия, ЕС и ООН) трябваше да е основа за съживяване на израело-палестинския мирен процес, който е в застой откакто американската инициатива през април 2014 година се провали.

През август Младенов каза, че от 1 юли Израел напредва с плановете за строителство на повече от 1000 жилища в окупирания Източен Йерусалим и 735 на Западния бряг.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли тази критика и защити строежа на селища като изтъкна, че евреите са исторически свързани с тази земя.

Бойкотът ще се отрази конкретно върху разговорите на Младенов със структурата на израелското военно министерство COGAT, която прилага правителствената политика в палестинските територии.

- реклама -