Изпитателен срок: Нови правила грозят младите шофьори

Изпитателен срок: Нови правила грозят младите шофьори.

„Това, което може да се направи е да се промени методиката и концепцията за обучение на младите хора. Има страхотни практики от други държави, като например – контрол върху изпита. През него трябва да минават само хора, които наистина имат умения. Другото много важно е да се въведе 2-годишно временно свидетелство.

През този период, ако шофьорът направи 1 по-голямо или 2 по-малки нарушения, тези 2 години започват да текат отново. Ако пак направи подобни нарушения- книжката му се взима и той отива на транспортно-психологическа консултация, където му се обяснява какъв е рискът на пътя“. Това заяви пред NOVA рали шампионът и зам.-председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Димитър Илиев.

Според него на българските шофьори липсват знания за основни неща за пътната безопасност, затова се случват такива тежки произшествия.

„Това, което ще искам аз да се направи е да се съобрази цялото обучение с концепцията за обучение по безопасност на движение“, заяви зам.-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Статистиката показва, че за последните 3 години у нас най-много тежки и фатални ПТП-та има по извънградските пътища.

„Големият проблем там са челните удари – удар в дърво и удар между два автомобила“, поясни Илиев и предложи метод за справяне с проблема.

„Има един шведски модел, казва се 2 плюс 1, който разделя трафика – потоците се ограничават с обезопасителн съоръжание. Ние ще го предложим за масово въвеждане“, каза още той.

Подобно съоръжение ще бъде поставено на Кресненското дефиле, поясни Илиев.

Друга идея за справяне с агресивните шофьори по пътищата, които системно нарушават Закона за движение са полицаи в цивилни коли.

„Това е една страхотна практика в други държави. Тя е насочена към арогантните шофьори, които системно нарушават правилата. Когато полицаите видят такъв шофьор – той бива моментално санкциониран“, обясни още Димитър Илиев.

- реклама -