Уейнстейн

Изхвърлиха Харви Уейнстейн и от Оскарите

Обвиненият в сексуален тормоз и изнасилване американски продуцент Харви Уейнстейн бе изключен и от състава на Американската филмова академия, която раздава наградите „Оскар“.

Решението е взето в събота на извънредно заседание на 54-членния управителен съвет на академията. Повече от две трети са гласували за незабавното му отстраняване от академията.

Уейнстейн ще бъде лишен и от френския Орден на Почетния легион, чийто кавалер е от 2012 г.

Преди десетина дни „Ню Йорк таймс“ публикува материал, след журналистическо разследване, в който се посочва, че около 30 години Уейнстейн е подлагал на сексуален тормоз служителки на компаниите, в които е работил. Продуцентът търсил интимна близост с тях в замяна на съдействие за кариерното им развитие. Във вторник „Ню Йоркър“ съобщи, че три жени обвиняват Уейнстейн в изнасилване.

Холивудските звезди Анджелина Джоли и Гуинет Полтроу също са били жертви на сексуален тормоз от страна на продуцента.

Френската актриса Флоранс Дарел стана поредната звезда, която разкрива, че е била сексуално тормозена от Харви Уенстейн. 49-годишната Дарел, която проби с филма на Ерик Ромер „Пролетна приказка” (1990), каза пред френски медии, че Уейнстейн й обещал да я направи известна в Америка, ако му стане „почасова” любовница.

Преди Дарел колежката й Леа Седу написа за нейното „вземане-даване” с Уейнстейн и други в индустрията, която според нея си затваря очите за сексуалните злоупотреби.

Друга френска актриса – Жюдит Годреш, по-рано каза, че тя също е пострадала от Уенстейн.

65-годишният Уейнстейн беше уволнен от собствената си компания след лавината от обвинения за сексуални злоупотреби. Преди ден бе изключен и от БАФТА.

Три жени, между които и италианска филмова звезда, заявиха, че са били изнасилени от Уейнстейн.

Съпругата му Джорджина Чапмън, която е модна дизейнерка, каза за сп. „Пийпъл”, че го напуска.

- реклама -