Иван Гешев: Време е прокуратурата да поеме отговорност за собственото си управление

Започна заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което ще бъде гласувана кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор.

Иван Гешев мотивира желанието си да бъде нов главен прокурор.

„Време е прокуратурата да поеме отговорност за собственото си управление“, заяви Гешев.

„Концепцията ми е стратегия за управлението на прокуратурата в следващите 7 години в случай, че ми гласувате доверие“.

Така започна изложението си кандидатът за главен прокурор Иван Гешев.

„Увереност, че ще се справя със задачите ми, дава дългогодишният ми стаж в правоохранителните органи, както и управленческият ми опит който имам. Аз бях наясно, че имам подкрепата на колегите да участвам в тази процедура и всяко друго решение би означавало да предам тяхното доверие, както и да предам труда, който вече се отчита от европейската комисия и партньори“, коментира още Гешев.

„Вярвам, че е време прокуратурата да поеме сама отговорност за собственото си управление. Това не е само мое мнение“, увери кандидатът за главен прокурор.

Относно мотивацията си Гешев заяви: В България съществуват политико-икономически къргове със сериозен финансов и медиен ресурс, те определено са засегнати от прокуратурата. Това, което те правеха през последните години е да се хранят от говоренето срещу институцията, включително да изграждат идеологическата си база върху прокуратурата и съдебната власт. Аз не приемам това, че се опитват да ми казват кое е истина. Няма да забранявам чуждото мнение, но не уважавам това да ми казват на мен какво трябва да мисля, каза Гешев.

„Не възприемам това, че се опитват да ми кажат кое е истина кое не, че не ми дават да изложа собственото си мнение и искат да ми наложат своето. Ако се откажа заради една такава медийна атака, означава, че ме е страх и ще подведа колегите, които са ми гласували доверие“, коментира Иван Гешев по повод атаките.

„Не мога да забраня, не смятам да забранявам и уважавам всяко чуждо мнение. Това не е политическо говорене, а е отговор политическа атака към част от съдебната власт. Тези атаки дългогодишно, бавно и постепенно уронват не само имиджа на прокуратурата, но и на цялата съдебна власт“, каза още той.

107 въпроса са зададените въпроси към Иван Гешев. На част от тях той е отговорил писмено.

Два протеста се провеждат в центъра на София – единият е в подкрепа на Гешев, другият е против единствената кандидатура.

Пред сградата на ВСС са се събрали хора, които подкрепят Иван Гешев, а противниците му са пред Съдебната палата в София.

Полицаи охраняват и двата района.

Движението по ул. „Екзарх Йосиф“ при ВСС е спряно. Движението се спира от бул. „Мария Луиза“.

За първи път при процедурата за избор на главен прокурор бяха проведени консултации със съсловните организации.

Това съобщи правосъдният министър Данаил Кирилов при откриването на заседанието на ВСС.

Даниела Машева – председател на Комисията по атестирането и конкурсите представи доклада относно професионалните качества на Иван Гешев.

Той се ползва с уважението на колегите си, обобщи Машева.

Обобощеният извод на комисията е, че Иван Гешев отговаря на изискванията да заеме длъжността главен прокурор.

Председателят на Комисията по професионална етика Георги Кузманов също представи доклад за етичните и нравствени качества на кандидата. Заключението на комисията е, че притежава нравствените качества да бъде избран за главен прокурор.

- реклама -