Ива Митева: Служебното правителство ще подготвя избори, няма да се занимава с ревизия на кабинета „Борисов“

„Основната задача на служебното правителство ще бъде подготовката на наистина честни и прозрачни избори. Това ни трябва на всички, на всички избиратели, за да тръгнем с доверие към урните и и с желание да дадем нашия вот и да определим какъв да бъде следващия парламент.“ Това заяви председателят на Народното събрание Ива Митева. Тя представи обновения сайт на НС.

Запитана дали очаква служебното правителство да се заеме първо с ревизия на кабинета „Борисов“, тя обясни, че няма да имат време за ревизия. „Нека не се заблуждаваме, че 2 месеца са прекалено малко време, особено за хора, които не излизат от самата система. Дори самата аз, която от толкова години съм експерт в НС, ми беше трудно в началото да свикна с процедурите в пленарната зала“, обясни Митева.

Тя отчете, че въпреки малкият срок на работа на 45-ото НС, най-важната работа била свършена с приемането на промените в Изборния кодекс, които всички избиратели очаквали.

Върнахме парламентаризма и доверието в законодателния процес, каза шефката на НС. Тя обясни, че с промените в правилника на парламента пък показали, че им се иска да работят по нов начин. Искаме по-бавно и по-обмислено законодателство, по-благоразумно законодателство, а не така с лекота и безгрижие да променяме ежедневно законите. Свидетели сме през годините, дори 100 г. назад да се върнем, ще видим едно лежерно приемане на законите, кърпене, което не е добро и всички граждани сме потърпевши от това, допълни Митева. Поне дадохме знак в каква посока да вървим, каза тя.

Основен недостатък бяха толкова много внесените закони, но нямаше как популизмът да не надделее, при положение, че всички очакваха изборите и отиват на тях с надежда да влязат в новия парламент, допълни Митева. Тя обаче била доволна, че не са допуснали много законопроекти да се гледат, не допуснали популизмът да надделее.

- реклама -