бар в Испания

Испанската лига шпионира през мобилна апликация

Мобилната апликация на Испанската футболна лига може да записва разговорите на хората, които я използват. Това всъщност е може би първата голяма новина, свързана с GDPR. Новите европейски правила за защита на личните данни бяха приети на 25 май. И именно благодарение на тях потребители на La Liga разбират, че апликацията може да ги подслушва без тяхно знание.

Причината е, че мобилното приложение, се използва за търсене на нелицензирано публично излъчване на футболни срещи. Апликацията се използва от 10 млн. души на Пиринеите. Тя може да активира микрофона на устройството, за да „чуе“ дали има излъчване на мач. После чрез GPS се установява локацията. И ако това заведение няма лиценз за публично излъчване на срещи от Примера, се взимат мерки срещу собственика му. Испанската лига вече отхвърли критиките, като заяви, че се записват само кратки аудио фрагменти, а не цели диалози.

Пазар за 150 млн. евро

В Испания, за разлика от България, всяко заведение, което иска да излъчва мачове, трябва да плати лицензионна такса. Според футболната лига обаче сериозен процент барове не я плащат, което води до загуби от 150 млн. евро на година. Чрез апликацията феновете се използват като тайни агенти. При това без тяхното съгласие, защото в условията пише, че микрофонът се използва за „анализ на публиката“.

- реклама -