Полицията все още обискира дома, който е обитавал нападателя

Ислямска държава: Нападателят от немския влак е наш боец

„Ислямска държава“ заяви, че афганистанския бежанец, който извърши нападение с брадва и нож в Германия, е бил един от бойците ѝ, предаде AFP, позовавайки се на свързаната с джихадистите информационна агенция „Амак“.

17-годишен бежанец рани с брадва пътници във влак в Германия

По-рано днес баварският вътрешен министър Йоахим Херман съобщи, че 17-годишният афганистанец е нарисувал на ръка знамето на „Ислямска държава”. То е било открито сред вещите в стаята му.

Окървавеният вагон, в който афганистанския мигрант рани с брадва 4-ма германци
Окървавеният вагон, в който афганистанския мигрант рани с брадва 4-ма германци

Тепърва обаче службите в Германия ще търсят доказателства дали нападателя е бил вербуван от ислямистите или е самообявил се последовател.

Полицията претърсва района за още доказателства, които нападателя може да е изхвърли докато е бягал
Полицията претърсва района за още доказателства, които нападателя може да е изхвърли докато е бягал

Младежът е бил настанен в приемно семейство в градчето Охсенфурт. Той потърсил убежище в Германия, след като пристигнал като непридружен непълнолетен мигрант.

Момчето бе застреляно от полицията при опит да избяга.

нападателят от немския влак

Афганистанския тийнейджър крещял „Аллах акбар“

Още снощи говорител на регионалното министерство на вътрешните работи съобщи, че по всяка вероятност става въпрос за терористична атака.

„Много вероятно е да се касае за ислямистки атентат“, каза той, подчертавайки, че свидетели твърдят, че тийнейджърът е извършил нападението с викове „Аллах е велик“.

Ранените – туристи от Хонконг

Междувременно властите в Хонконг обявиха, че пострадалите четирима души при нападението са техни граждани. Те са семейство, което е било на екскурзия в Германия. Състоянието на двама от тях било много тежко.

Attack in a regional train

Според „Саут Чайна морнинг пост“ са ранени 62-годишният глава на семейството, 58-годишната му съпруга, дъщеря им на 27 години и нейният приятел на 31 години. 17-годишният син останал невредим, съобщи АП.

- реклама -