Кирил Добрев, БСП, изключване, партив

Искат изключването на Кирил Добрев от БСП

БСП предлага за изключване Кирил Добрев. Няколко сигнала от партийни организации са подадени срещу него, съобщава News.bg като се позовава на свои източници.

Решението за отстраняването на Добрев ще се вземе на неприсъствен пленум. Той се свиква по имейл.

„24 часа“ съобщава, че документите и мотивите са изпратени до членовете на пленума тази сутрин.

Протоколното решение е от 21 декември 2021 година, а гласуването ще се състои по имейл.

Уточнява се, че „другаря Кирил Добрев е уведомен с изрично писмо“. Поискано му е до началото и по време на провеждане на неприсъственото заседание на НС на БСП да изрази становище по мотивите, което е форма за неговото лично участие в обсъждането на партийното му положение и дейност. Това се счита за изпълнение на изискването на чл.10, т.8 от Устава на БСП.

Сред мотивите за искането за изключването на Добрев са посочени нарушения на няколко теста от партийния устав на БСП. Сред тях: открито противопоставяне на решенията на Националния съвет и създаване на организация за тяхното проваляне; множество медийни изяви, използвани за вътрешнопартийни цели и създаване на негативен образ на БСП; участие в „недопустими публични действия, които уронват обществения престиж на партията“; „използването на влияние върху структури и кадри за реализиране на лични и корпоративни интереси“; подпомагане изграждането на структури на нови политически проекти.

Към мотивите има приложени документи, подписка от социалисти, както цитати от медийни изявления на Добрев.

Срокът за гласуване на подпис от членовете на Националния съвет е днес и утре.

Самият Кирил Добрев не бе открит за коментар. Той беше заместник на Корнелия Нинова в партията, а на прекия вот миналата година стана неин основен опонент, но загуби.

- реклама -