Белене

Искаме от Русия да ни покаже произведеното оборудване за АЕЦ Белене

България иска да види произведеното от „Атомстройекспорт“ оборудване за АЕЦ „Белене“, за което дължим пари на руската страна.

Това стана ясно след среща на българо-руската работна група днес, на която бе обсъдено как ще се изпълнява арбитражното решение, според което България трябва да заплати на Русия около 600 млн. евро.

Искаме сертификатите на реакторите

Представителите на България са поискали да получат сертификатите и документите за произведеното от „Атомстройекспорт“ оборудване, както и да извършат инспекция на място, съобщиха от енергийното министерство.

От българска страна в срещата са участвали енергийният министър Теменужка Петкова, и представители на Българския енергиен холдинг и НЕК, а от руска – Държавната корпорация за атомна енергия на Руския „Росатом“ и подчинената й „Атомстройекспорт“.

Ще плащаме ли разсрочено?

Основна тема на разговора е било уточняването на сумите по главницата и лихвите и възможностите за плащане от българска страна. Предстои да бъдат уточнени вариантите за това в най-кратки срокове, се казва в съобщението.

Преди няколко дни вицепремиера Томислав Дончев заяви, че има два варианта за изплащане на задължението на Русия – разсрочено изплащане или да се тегли заем.

- реклама -