9 интересни и малко познати факта за виното

9 интересни и малко познати факта за виното

  1. Думата „вино” е спомената в Библията 450 пъти. Свети Павел съветва Тимофей да подобри здравето си с помощта на тази чудодейна напитка

2. Свойствата й са доказани от многобройни примери за изцеление, запечатани в исторически документи от миналото.

Снимка: pixabay.com

По време на епидемия в Австрия болестта не поразила хората, пиещи местни вина. Причината – те се славили със своите антибактериални свойства. А през XIX век признали виното като най-доброто средство за борба с холерата. През 1840 г. изброили 164 имена на лечебни вина. В средновековните италиански болници се срещал надписът: „Изпий малко вино!”. То било препоръчвано като универсално лекарство.

4. Червеното вино укрепва организма, понижава вредния ефект от пушенето, предотвратява появата на атеросклероза…

Дори и Хипократ приемал, че виното има лечебни свойства. Той го препоръчвал при различни болести

5. С винопроизводство са се занимавали още древните египтяни, римляни и гърци. В Египет с привилегията да пият вино се ползвали фараоните. Бутилки с вино били открити в гробницата на Тутанкамон. А дори и най-придирчивите експерти определили напитката като много добра.

6. В Китай при разкопки археолозите открили вино на повече от 2000 години. Напитката била в бронзова статуя във формата на глава на феникс.

7. По името на виното можете да научите много за географията на Европа. Френската провинция Шампан дава наименованието на знаменитото пенливо вино. Лесно си представяме напитката, чието име идва от малкото градче Коняк. Малага и Херес идват от Испания. Портвайнът – от португалския град Порто. А виното от сорта мадейра – идва от едноименния остров.

 

8. Най-голямата бъчва за вино е знаменитата Хайделбергска гигантска бъчва, намираща се в избата на Хайделбергския замък. Висока е 1,8 м и тежи 585 кг. От нея излизат 387 бутилки вино.

9. Самата дума „вино” идва от санскрит и означава „да обичаш”.

- реклама -