Инструкции за електронното национално преброяване – ВИДЕО

Най-удобно е на мобилен телефон, но може и от компютър или лаптоп

Може да попълните и данни на роднини, но с отделна регистрация

Електронното самопреброяване на населението и жилищния фонд, което ще почне от 0,00 часа на 7 септември и ще продължи до 24 часа на 17 септември, ще може да се извършва от всякакво устройство: компютър, таблет, лаптоп, телефон. Анкетната карта е оптимизирана за всякакви устройства и дори

изглежда по-добре на екрана на мобилен телефон, казаха вчера от НСИ.

На следващия ден след приключването на е-преброяването – от 8 часа на 18 септември, започва класическото преброяване чрез обикаляне на преброители по домовете. Те могат да правят това между 8 и 20 часа всеки ден включително и през уикендите, като процесът ще приключи окончателно на 3 октомври.

Очаква се минимум половината от населението у нас да се преброи електронно. “При предишното преброяване преди 10 години 42% от българите направиха това през интернет, докато сега по наши данни 65% от населението има компютри с интернет връзка по домовете си, тъй че процентът ще е много по-висок”, каза председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Данните за другите страни – членки на ЕС, в които преброяването е приключило наскоро, показват, че минимум 80% от хората са предпочели този безконтактен и безопасен начин. В Португалия например 87% от населението е попълнило анкетните карти през интернет, в Словакия – 88%, а в Словения – 92%.

Интернет преброяването позволява един човек да попълни анкетната карта за цялото домакинство

Той може, ако желае, да помогне и на свои роднини, дори да прави това неограничен брой пъти, но за целта трябва да направи поотделно регистрация за всяко домакинство. Причината е, че анкетната карта е достъпна срещу лични данни – ЕГН и номер на лична карта плюс имейл. Те се вкарват в системата и НСИ изпраща обратен имейл, чрез който се дава достъп до анкетната карта. Така че ако някой желае да преброи друго домакинство, ще трябва да направи нова регистрация от друг имейл.

Анкетната карта, независимо дали е електронна, или на хартия, има общо четири раздела

В първия се попълват данни за жилището: квадратура, начин на отопление, изолация, достъп до ВиК, материална обезпеченост, дали е осигурена достъпна среда в сградата за хора с увреждания и др. п. Вторият раздел е за домакинството. В него се описват хората, които живеят обичайно в жилището и съставляват едно домакинство.

Според стандартите за преброяването едно домакинство може и да е от един човек, от двама, трима и т.н., като общото между тях е, че имат общ бюджет и се хранят заедно

“Ако например по икономически причини трима или четирима човека споделят един апартамент и плащат заедно режийните разноски за него, това все още не е едно домакинство, защото те нямат общ бюджет и не се хранят заедно”, каза шефката на дирекция “Демографска и социална статистика” на НСИ Магдалена Костова. В такъв случай всеки един от тях съставлява едно домакинство и трябва да попълва самостоятелно цялата анкета.

Когато в домакинството има повече от един човек, при електронното преброяване във вид на падащи менюта ще се появят отделни раздели за всеки член от семейството, включително и за децата. За всеки от тях се попълва ЕГН, в каква връзка е с другите членове на домакинството, гражданство и др.

Особеност на електронната анкетна карта е, че нейното попълване може да се прекъсне във всеки момент и да се продължи по-късно. Попълнените до момента данни се запазват, но само ако е приключил цял раздел, в противен случай при следващото влизане всичко трябва да почне отначало.

Същото се случва и ако попълващият спре активността за повече от 30 минути – картата става недостъпна и се съхранява само информацията от вече приключил раздел.

Освен това имейлът, който дава достъп до анкетната карта, има валидност два часа. Ако този срок се изпусне, трябва да се направи нова регистрация от същия имейл. От НСИ предупредиха също, че може да се случи системата да не позволи вкарването на някакви данни или да отвърне, че информацията е некоректна. В такъв случай може да се върнем стъпка назад и да видим къде е грешката. Най-често това се случва при некоректно попълване на лични данни.

Чувствителните въпроси като майчин език, вероизповедание, етническа принадлежност и др. дават възможност и за отговор с “Не желая да отговоря”. Това не води до последици за анкетирания, но цялостен отказ от участие в преброяването според Закона за стотистиката

може да доведе до глоба от 160 лв.

Следващият раздел от анкетата е за работа и учене, колко време човек пътува до училище и местоработата, какво работи, в кое населено място и др., след което има още един раздел за хората, временно пребиваващи в жилището.

За такива се смятат хора, които са дошли на гости, независимо за колко време и няма да се преброят там, където живеят. Общото правило е, че в жилището се преброяват хората, които обичайно живеят в него, независимо дали това им е постоянният, или настоящ адрес.

Известни трудности и колебания може да предизвика статутът на

хората, които временно отсъстват от страната

Преброяването важи за хората, които поне от 12 месеца преди датата 7 септември 2021 г. са пребивавали в страната. Ако някой например е бил или продължава да бъде на няколкомесечна специализация в чужбина или в дълга командировка, той трябва да се преброи тук и това може да направи друг член на неговото домакинство.

По същия начин трябва да се процедира с хората, които са на сезонна работа в чужбина между 7 септември и 3 октомври. Те трябва да бъдат преброени от друг член на тяхното домакинство. Ако това не е възможно, се приема, че са в чужбина, но тъй като тази година преброяване се прави в целия свят, данните ще се засекат по-късно.

“Така както ние даваме на съответната страна данни за нейните граждани, които са преброени тук, така от всяка статистика ще ни дават данни за българските граждани, които са преброени навън. Затова и първите резултати от сегашното преброяване, които ще излязат в дните около Коледа, ще са предварителни. Окончателните, при които всички казуси са изяснени, ще са готови през втората половина на 2022 г.“, каза шефът на НСИ Сергей Цветарски.

Взети са всички мерки сървърите на НСИ да издържат както на натоварването, така и на евентуални злонамерени атаки, казаха от статистиката. Системата е тествана и

може да издържи натоварване от едновременно попълване на анкетни карти от десетки хиляди

потребители. На практика попълването на една анкетна карта за 4-членно семейство не би трябвало да отнеме повече от 20 минути.

За преброяването от преброители след 18 септември е получен здравен протокол от държавния здравен инспектор и са уточнени всички мерки, които ще се предприемат. Преброителите ще носят маски и дезинфектанти. За тях е осигурено ваксиниране.

Пандемията веднъж вече отложи преброяването, което в първия си вариант трябваше да се проведе през януари. После се разглеждаха възможни дати, които да не са през лятото, тъй като населението тогава е много мобилно, но и да не съвпадат с избори.

Сега е подготвен и резервен вариант, до който ще се прибегне само в случай че здравният министър нареди всички да останат по домовете си в дните на преброяването. Ако това се случи, то ще се извърши чрез анкетиране по телефона.

За времето на преброяването ще действа безплатна телефонна линия, чийто номер е *2021. Този съкратен номер ще може да се избира от всеки оператор и да се задават всякакви въпроси, свързани с преброяването. Колцентърът ще работи всеки ден без изключение от 7 септември до 3 октомври.

42 000 домакинства ще бъдат питани искат ли да имат деца и смятат ли да емигрират

42 хиляди домакинства в страната са определени от НСИ да отговарят и на допълнителни въпроси в три отделни анкетни карти. Две от тях се изготвят за първи път и се отнасят за намеренията за раждане и отглеждане на деца и за нагласите за емигриране. Напълно е възможно още при електронното преброяване някои хора, които попадат в кръга на определените, да се натъкнат на някоя от тези три допълнителни карти или дори на трите.

Изучаването на миграционните процеси ще обхваща периода от 2011 до 2021 г. и такива карти ще могат да попълват само хора между 15 и 74 години. Те ще трябва да отговарят на въпроси от рода на това дали са живели някога за повече от една година в друг град или в друга държава и имат ли намерение да се местят в бъдеще.

Статистиката ще се интересува и от причините за промяната на местоживеенето,

какво би накарало хората да се преместят да живеят и работят другаде, какви други условия трябва да са изпълнени, за да стане или да не стане това, и т.н. Има и въпроси, които се отнасят до хората, които са живели известно време в чужбина, но са се завърнали в България – какви са причините и доколко е вероятно отново да заминат да живеят в чужбина.

Има и въпроси, свързани с децата на анкетираните, например доколко биха окуражили децата си да заминат да живеят в чужбина и при какви обстоятелства биха били против това.

Анкетната карта за раждаемостта ще се попълва само от жени между 15 и 49 години и мъже от 15 до 59 години, които живеят в страната. Целта на попълването им е да се разбере

от какво зависят плановете за зачеване на деца от страна на българина,

какви са очакванията на хората, какви материални условия трябва да бъдат изпълнени, за да имат нагласа да отглеждат деца, и т.н. Онези, които отговорят, че нямат деца поради здравословен проблем, ще трябва да отговорят и на въпроса какво решение на проблема са предприемали досега: хормонално или хирургично лечение, изкуствено оплождане, инвитро процедура, лечение с хранителни добавки или алтернативна медицина или нещо друго.

Ще има и трета допълнителна анкетна карта, която се попълва за пореден път – бюджет на времето. Данните от нея показват как хората у нас разпределят времето си, колко време отделят за домакинска работа –

каква част от нея поемат мъжете и каква – жените, дали се включваме в доброволна помощ, пътуваме ли, колко време се грижим за себе си, колко гледаме телевизия, четем книги и др.

Отговорите на всички въпроси в тези анкетни карти, както и в основната, която е задължителна за попълване, са на декларативен принцип, т.е. никой не иска от хората да представят доказателства за това, което твърдят.

- реклама -