Инспектори от ДАИ на протест срещу нощните смени

Инспектори от ДАИ са на протест срещу нощните смени. Те са пред Министерството на транспорта в София. Недоволството е заради предложение да се проверяват камиони и автобуси и през нощта.

Организаторите са от КТ „Подкрепа”. Инспекторите от ИА „Автомобилна администрация” смятат, че да работят и през нощта би било нарушение на законодателството. Обясняват, че са едва 102 души в цялата страна и няма да могат да осигурят качествен контрол. Това предаде NOVA.

На място се очаква да пристигне и изпълнителният директор на „Автомобилна администрация” Бойко Рановски. Очаква се той да разговаря с протестиращите с цел постигане на консенсус.

След катастрофата на Панчарево в края на август с автобус, пълен със сръбски деца, стана ясно, че 7 институции се впрягат в опит да спрат войната по пътищата. Сред мерките, набелязани тогава бе бившата ДАИ да започне и масирани проверки на автопревозвачите и транспортните фирми, които карат стока. Идеята беше да се преглежда документацията им, дали организират и плануват задължителните за водачите почивки. Самите транспортни средства ще бъдат проверявани и през нощта. А също да се следи стриктно и дали камионите не са превишили лимита за товари.

Причината е, че

претоварени тежки автомобили са също сред причинителите на катастрофи.

Бившата ДАИ ще започне и масирани проверки на автопревозвачите и транспортните фирми, които карат стока. Ще се преглежда документацията им, дали организират и плануват задължителните за водачите почивки. Самите транспортни средства ще бъдат проверявани и през нощта. Ще се следи стриктно и дали камионите не са превишили лимита за товари, защото претоварени тежки автомобили са също сред причинителите на катастрофи.

Проверки ще има и на пътниците в автобусите, те ще се извършват от МВР. Ще се следи дали си слагат предпазните колани. Причината е, че масово не се прави. Така например при инцидента от 2018 г. на АМ “Тракия”, при който шофьорка блъсна странично рейс,

шестима изпаднаха от седалките

и бяха затиснати от машината.

- реклама -