Христо Иванов
сн. БГНЕС

Христо Иванов: Не сме канени в предизборна коалиция с Мая Манолова и Отровното трио

Ние сме канили на срещи Отровното трио, но ето, че те днес избраха да работят с Мая Манолова. Коалиция с тях няма да правим. Това заяви в „Лице в лице“ по bTV лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Ние се включихме в протестите през юли с една „политическа рецепта“ как да се изпълни това, което искат гражданите. Приехме Триото да организира протестите като равно отдалечени, като неутрална гражданска сила. Когато заявиха, че имат политически намерения аз съм им отправил покана, както каним всички други граждански организации, които споделят вижданията ни, да работим заедно. Днес те показват своя избор – Мая Манолова. Важното за мен е да запазим ангажимента си да бъдем против модела. Ние ще търсим политически мнозинства в следващия парламент, за да можем да реформираме прокуратурата, да прекратим предсрочно мандата на Иван Гешев и на ВСС. Да изчистим регулаторите и службите в България. За мен важното обединение ще бъде да се формират тематични мнозинства около тези приоритети в следващия парламент“, обясни Иванов.

Той бе категоричен, че ДБ не води преговори с нито една политическа формация за явяване на изборите, но приемат подкрепа от граждански организации, за да може да разширят подкрепата си.

Христо Иванов също така се обяви срещу посочената от държавния глава дата за следващите избори.

„Дали изборната администрация ще може да подготви изборния процес и да проведе така изборите, че да може гражданите да упражнят правото си на глас? Няма ли да се окаже тази дата фактор, който да потисне избирателната активност, както стана в Румъния? Няма ли да се окаже дата в една сложна епидемична обстановка, в която ЦИК няма да може да организира изборите при новата технология? Ще може ли да се набере изборната администрация – те са доброволци, често възрастни хора„, зададе риторичните си въпроси Иванов.

- реклама -