HBO пуска три сериала на БНТ

Световната стрийминг платформа HBO пуска три сериала на БНТ. Пробивът е безпрецедентен, защото за първи път български сериали ще бъдат излъчвани от медийния гигант. И трите заглавия са хитови продукции на БНТ – „Под прикритие“, „Вина“ и „Порталът“, предава „24 часа“.

Първият сезон на „Вина“ ще бъде наличен в HBO Max на 18 април, петте сезона на „Под прикритие“ – на 25 април, а минисериалът „Порталът“ – на 2 май.

С какво именно сериалите на БНТ впечатляват зрителите и превъзхождат конкуренцията. Отговорът е пред очите на всички – те имат по-висока художествена и продукционна стойност. Причината е, че творческите екипи зад тях разполагат с повече свобода и по-високи бюджети.

За това свидетелстват главните виновници за съществуването на най-добрите сериали, излъчвани у нас през последните години. Ето какво разказват те.

„Има една тенденция, която се наблюдава от доста време в България,

а именно дъмпингово намаляване на цените –

обяснява пред „24 часа-168 истории“ Илиян Джевелеков – продуцент, сценарист и режисьор на „Порталът“. – Това свежда работния процес до липса на работен процес. Един час контент се снима за един ден на две смени от два екипа. За всеки, който се занимава с това, е ясно, че този начин на мислене обрича още в началото подобни проекти на неуспех и лош краен резултат. Слава Богу, в БНТ се следва все още нормалната логика. Най-добрият партньор в България за правене на сериал е БНТ“, казва той.

Изпълнителната продуцентка на „Вина“ Надежда Цветкова, чието име стои и под други кинопродукции в HBO Max, прави

интересно сравнение относно геройството на всички,

които правят сериали на световно ниво у нас.

„Точно преди премиерата на втори сезон на „Вина“ изгледах Drops of God. Той също е изцяло на винена тема и драматургията му е детайлно преплетена с правенето на вино и неговото великолепие – казва тя. – Осъзнах, че съм работила с този режисьор – Одед Ръскин, у нас за проект на Sony Network. След това влязох в IMDb и видях, че този сериал се разпространява и е финансиран от Apple TV+. Осем епизода с абсолютно същата дължина като нашите. Екипът е стъпил на няколко континента, като са снимали в Япония, Италия, Франция и къде ли не по света. Разбира се, свършили са брилянтна работа. Обаче бюджетът им е 30 милиона долара за тези осем епизода.

Представете си, щом ние с малко над милион и половина, което не е тайна,

успяхме да заснемем 12 епизода с качество,

което да бъде интересно и извън страната ни, значи сме много добри. Може да не сме върхът, но сме страшно добри за условията, в които работим. Много съм горда с целия екип, който не се пощади нито за миг.

Безспорно БНТ винаги е държала на по-високата морална и художествена стойност. Като държавна медия тя се налага като сериозен коректив и се изисква качествено съдържание.“

Неслучайно и

тв феноменът „Под прикритие“, излъчван в повече от 180 територии по света,

някога се появява именно в програмата на националната телевизия.

Естествено, че и новият шести сезон на „Под прикритие“, по който се работи в момента и е трескаво очакван от зрителите, отново ще се излъчва в ефира на БНТ. Преди повече от десетилетие, когато се снимат първите сезони на продукцията, бюджетът на един епизод е около 150 хиляди, а сега за една серия се харчат над 200 хил. лева.

Със сигурност, ако има формула за успех, то тя е силно зависима от финансирането, но дори по-високият бюджет съвсем няма да е достатъчен, ако не попадне в ръцете на правилните хора, които да задвижат машината. Това важи и за „Порталът“, и за „Вина“, и за „Под прикритие“.

- реклама -