лидери

Голямата битка започва, лидерите обсъждат кой ще оглави Европейската комисия

Европейските лидери си дават среща в Брюксел тази вечер, за да започнат дебатите по избора на новите председатели на ключовите евроинституции. Голямата битка разбира се ще бъде кой ще оглави Европейската комисия – десния кандидат Манфред Вебер от Германия, левия холандец Франс Тимерманс или датчанката Маргрете Вестагер – „Желязната лейди“ на либералите.

Ангела Меркел разбира се стои твърдо зад Вебер, който принципно още от номинирането си е подкрепян и от Бойко Борисов в качеството му на лидер на ГЕРБ, която е член на голямата европейска партия ЕНП. Но, днес бе оповестено проучване, според което мнозинството от германците (59.1%) не искат сънародника им Манфред Вебер да стане председател на Европейската комисия.

От друга страна Макрон при пристигането си в Брюксел посочи като възможни кандидати, които би подкрепил Маргрете Вестагер, Тимерманс и дори лансира досегашния преговарящ за Брекзит Мишел Барние. Но, не спомена сред имената десния Вебер, посочва „Ройтерс“.

Вишеградската четворка – Унгария, Чехия, Словакия и Полша също не подкрепят кандидатурата на Вебер, като се появиха слухове, че те ще издигнат словака Марош Шефчович.

По-рано днес еврокомисарят за бюджета Гюнтер Йотингер заяви, че и „дума не може да става“ водещата кандидатка на либералите за шеф на ЕК Маргрете Вестагер да заеме най-високия пост в ЕС, съобщи „Политико“.

Европейската народна партия, на която Йотингер е член, настоява на правилото, че претендентът на най-добре представилата се на евровота партия трябва стане шеф на ЕК, тоест Манфред Вебер.

Сред останалите постове, които ще бъдат овакантени са президент на Съвета на Европа, президент на Европейската Централна Банка и върховният представител на ЕС за външна политика.

- реклама -