машина, гласуване, избори, вот

Гласуването с машина: Какво трябва да знаем за вота 2 в 1?

Днес избираме депутати и президент и вицепрезидент. За първи път в историята се провеждат такъв тип избори едновременно, и то на машина. Ето какво трябва да знаем за гласуването с устройство стъпка по стъпка:

Избирателите първо ще трябва да отбележат на машината в кой вид вот или и в двата искат да участват. Това е първата стъпка, за която трябва да се внимава, защото веднъж потвърден изборът, той не може да бъде променен. А при машинното гласуване един избирател няма право да получи втора смарткарта, за да гласува отново.

При влизане в секция с машина избирателят ще получи една карта за гласуване и за двата вида избори. Тя се поставя в отвора с чипа нагоре и трябва да се натисне, докато се чуе щракване.

На екрана ще се появи надпис: “Моля, изчакайте”. После ще се зареди текст: “Посочете в кои избори ще гласувате” и 3 опции.

Първата е с надпис: “Избори за президент и вицепрезидент и за народни представители”, която се избира, ако ще гласувате и на двата вота.

Втората е “Избори за президент и вицепрезидент”, ако гласувате само за държавен глава, а третата – “Избори за народни представители”. Натиснете върху полето с вашето решение и потвърдете в кои избори ще гласувате.

Тук е важно да прегледате избора си. Ако сте натиснали погрешно, може да промените избора си, ако обаче го потвърдите, няма как да се върнете назад.

След като сте потвърдили окончателно в кои избори ще гласувате, на екрана ще се зареди първо бюлетината за президент и вицепрезидент – вляво са номерата и имената на партиите, коалициите или инициативен комитет, а вдясно – тези на двойката кандидати. Ако не откривате предпочитаната двойка, преминете на следващата страница на бюлетината. Е-бюлетината е от 2 страници.

Гласуването става, като отбелязвате вашия избор, така че полето на избраната двойка да потъмнее След като сте гласували, натиснете полето с надпис: “Към избори за НС”.

И тук ако не откривате партията, коалицията или независимия кандидат, за които искате да гласувате на първата страница, преминете на следващата. Когато откриете своя избор, натиснете полето с номера му.

Може да отбележите преференция за предпочитан кандидат от листата, като натиснете кръгчетата, които започват от номер 101 и могат да стигнат до номер 132.

След като сте направили избор, натиснете полето: “Преглед”. На екрана ще се изпише начинът, по който сте гласували в двата избора.

Ако сте допуснали грешка, натиснете “Промени избора” и ще се върнете на бюлетината за президент.

Ако всичко е наред, потвърдете вота си, като натиснете “Гласуване”. Изчакайте машината да разпечата разписките и ги вземете, след като чуете звуков сигнал.

Ако сте гласували и в двата вида избори, ще се отпечатат 2 различни по дължина разписки. Сгънете ги, извадете картата от машината и я върнете на член на комисията. Пуснете разписките в кутията, подпишете се в избирателния списък и вземете личната си карта.

Ако избирател изпитва затруднение и не предприема действия пред машината, член на СИК трябва да му съдейства от 2 м разстояние, без да има видимост върху екрана и без да влияе на вота.

- реклама -