ООН Черна гора

Завърши второто гласуване за генерален секретар на ООН

Съветът за сигурност на ООН проведе второто предварително гласуване за кандидатите за поста генерален секретар на Световната организация.

След закритото заседание председателстващият Съвета за сигурност малайзийски дипломат Рамлан бин Ибрахим съобщи на журналистите само, че гласуването се е провело.

Не беше съобщено какви са резултатите.

„Състоя се вторият рунд на предварителното гласуване. Всичките 11 кандидати ще бъдат уведомени за резултата си чрез постоянните представители на страните, които са ги издигнали”, каза дипломатът.

На първото гласуване на 21 юли най-много гласове събра бившият премиер на Португалия Антониу Гутериш. В първата тройка бяха също екс президентът на Словения Данило Турк и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Постът на генералния секретар ще се оваканти на 1 януари 2017 година и в надпреварата се включиха 11 претенденти. По-рано тази седмица кандидатурата си оттегли бившият външен министър на Хърватия Весна Пусич, която събра най-малко гласове при първото гласуване.

Процедурата за избор на Генерален секретар на ООН

Гласуването при закрити врата в Съвета за сигурност ще се повтаря докато един от кандидатите не получи подкрепа от 15 членове. След това ще има официално открито гласуване. Името на кандидата ще бъде внесено за утвърждаване в Общото събрание.

Представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин по-рано заяви, че името на приемника на Бан Ки Мун може да стане известно още през октомври.

Тогава Съветът за сигурност ще се председателства от Русия.

- реклама -