Ген. Атанасов иска оставката на министъра на вътрешните работи до 18ч.

Атанас Атанасов поиска оставката на вътрешния министър Младен Маринов заради насилие над протестиращи. Той даде срок до 18 часа днес, в противен случи започват протести пред МВР.

В публичното пространство са известни два случая на бити младежи от протестите от преди две вечери-Евгени Марчев и Димитър Педев.

Причините за искането са три. Едната е насилието, което полицаи са проявили към някои от протестиращите през иминалите дни. Втората е ситуацията край „Росенец“ в събота, когато полицаи не допускаха желаещите да плажуват до малкия каменист плаж до летните сараи на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган и третата причина е разследването на „Антикорупционния фонд“, озаглавено „Осемте джуджета“. В него се твърди, че полиция пази „мутри“, както ги нарече ген. Атанасов.

В центъра на кризата в момента е проблемът на правовия ред в страната, както и съзнанието, че отдавна законът важи за едни, а беззаконието е привилегия на други. Тези, чиято привилегия е беззаконието, го осребряват и са изградили една система на власт, която е фасадна. Осъществява я Бойко Борисов, но тази власт е зависима и слаба и изпразнена от съдържание. Реалната власт в задкулисието се държи от Делян Пеевски и Сараите“, каза в изявление Христо Иванов.

„Това трябва да бъде спряно и това искат гражданите на улиците. Не можем да не подкрепим десетките хиляди български граждани, които искат промяна. Тя започва с избори, които трябва да се състоят и да дадат ново начало в един нов парламент“, заяви той.

„Ние като отговорна политическа сила трябва да започнем да излагаме „рецептите“ за това как да се случи тази промяна. Тази „рецепта“ се разделя на две големи части. Едната, която представяме пред скоби, е онези мерки за рестарт на българския правов ред и българския демократичен процес. На второ място стоят идеите и предложения за радикална модернизация на страната. Тези идеи ще
представим като част от нашата управленска платформа, с която ще се явим, надявам се на скорошните предсрочни избори“, обясни Христо Иванов.

- реклама -