Гълъб Донев, пенсии, доходи
Снимка: Кадър БНТ

Гълъб Донев: Следващата седмица интерконекторът с Гърция ще има Акт 15

Следващата седмица ще имаме АКТ 15 на интерконектора с Гърция. Това заяви в предаването „На фокус с Лора Крумова” служебният премиер Гълъб Донев.

„Нямаме върнат отговор на отправената покана за разговор с „Газпромекспорт“, нито отказ за такъв. Ние търсим чрез „Булгаргаз“ начин за диалог.

Министърът на енергетиката също се опитва да разговаря с тях, но в момента нямаме разговор.

Междувременно ние работим да диверсифицираме източниците на поносими цени, така че зимата хората да са спокойни“, коментира премиерът.

По думите му се работи уверено енергийният хаос да бъде овладян.

„Зимата ще бъде трудна, но полагаме абсолютно всички усилия гражданите и бизнеса да бъдат гарантирани в доставките на газ, горива и други необходими стоки.

Работим в посока да имаме конкретни мерки за борба с инфлацията, нещо, което не се правеше. Раздаваха се пари на калпак.

В България инфлацията е над 17%, непосилна е за гражданите. Тя е двойна в сравнение със средната в Европа“, заяви той.

Според него кризисният щаб в енергетиката е заседавал почти всеки ден в първите 10 дни. „Още със сформирането на 3 август щабът започна работа.

Опциите да стигнем до арбитраж с „Газпром“ е, ако не се водят разговор.

Ние сме отправили запитване до „Газпромекспорт“ да се възстановят доставките по договора. България не е молител, ние сме равноправни търговски партньора, които търсят начин да възстановят диалога“, категоричен е Донев.

- реклама -
2024 gerb leaderboard bottom posts