гребане

Федерацията по гребане отговори на Божилов и Василев

Българската федерация по гребане отговори на нападките на състезателите Георги Божилов и Кристиан Василев, че не са получили достатъчно финансиране за Олимпийските игри в Рио. От централата твърдят, че двамата са получили всичко необходимо, за да се подготвят по най-добрия начин за най-големия спортен форум.

Ето и официалното становище на Българска федерация по гребане:

„След направени изявления от състезателите по гребане Георги Божилов и Кристиан Василев и треньора Петко Аргиров – участници на олимпийските игри в Рио, обществото остана с грешно мнение, че двамата национали не са имали достатъчно средства и условия за добра подготовка. Предоставяме ви истината с факти, че на състезателите бяха осигурени пълноценна подготовка и финансиране.

Българска федерация по гребане е обезпечила изцяло тренировъчната и състезателната дейност на Георги Божилов и Кристиан Василев. Средствата са получени от Министерството на младежта и спорта по Програмата за олимпийска подготовка за 2016 г. Проведени бяха всички планирани лагери, включително и лагер-сбор в Испания през зимния сезон, за да разполагат състезателите с максимално добри условия за подготовка.

Осигурени бяха средства за възстановяване според съвременните изисквания в спорта. Обезпечено беше участието в състезанията от международния спортен календар (Европейско първенство и Световни купи) според представената план-програма на треньора Петко Аргиров.

Министерството на младежта и спорта също е отпуснало на Българска федерация по гребане целеви средства, с които са закупени нова лодка и комплект гребла за пълноценното участие на Георги Божилов и Кристиан Василев на Олимпийските игри в Рио. Стойността е 16 000 евро. Беше осигурен транспорт на лодката до Бразилия и всичко необходимо като материална част.

Месечните средства на спортистите и техния треньор по Програмата за олимпийска подготовка за 2016 г. към ММС са определени на база постигнато класиране през 2015 г., а именно 5-о място на европейско първенство.

Към тях Българска федерация по гребане добавя допълнителни месечни средства на спортистите и треньорите от собствени приходи. По този начин чистото им месечно възнаграждение възлиза на 1150 лева.

В заключение – заявяваме, че при бъдещи пресконференции с национални състезатели, които не са организирани от Българска федерация по гребане,задължително трябва да присъства и представител на федерацията“.

- реклама -