Своге

Фалстарт на делото за адската катастрофа край Своге

Делото за смъртоносната катастрофа край Своге започна с фалстарт. Съдът го върна на прокуратурата заради неясен обвинителен акт. Тричленен състав на Софийския градски съд с председател Иван Коев прекрати и върна на прокуратурата делото срещу бившите шефове на АПИ Светослав Глосов и Дончо Атанасов. Решението е от 28 октомври.

Те са обвинени в престъпление по служба и имотна облага в полза на дружество „Трейс“ , което трябвало да извърши ремонта на пътя край Своге, където на 25 август 2018 г. загинаха 20 души.

Обвинението твърди, че между 28 март и 26 юни 2018 г. пътните шефове на са свикали извънредно заседание на Управителния съвет на АПИ, на което да се възложи на Института по пътища и мостове да извърши обследване и оценка на пътя край Своге.

Според съда обвинителният акт е неясен с много противоречия и това лишава и двамата обвинени  да си осигурят адекватна защита.

Освен това съдебният състав установил, че в обвинителния акт е посочено, че УС на АПИ се състоял от трима души. Никъде обаче не било посочено името на третия от членовете, извън двамата подсъдими.

„Не става ясно и поради каква причина е ангажирана единствено тяхната наказателна отговорност за несвикване на извънредно заседание на УС при положение, че възможност да стори това е имал и третият член на УС, чието име по неясна за съда причина изобщо не фигурира в обвинителния акт“, посочва съдия Коев.

Определението не е окончателно. То подлежи на обжалване и протестиране пред апелативния съд.

Двамата бивши шефове на АПИ са на свобода срещу гаранции от по 10 хил. лева.

 

- реклама -