„Евровизия“ с нови правила след скандалите от тази година

С нови правила ще е „Евровизия“ след скандалите тази година. Това съобщават световните медии.

Организаторите на песенния конкурс възнамеряват да  преразгледат регламента, след като някои

делегации „не са уважили духа на правилата“,

съобщи Пи Ей мидия/ДПА.

Немо от Швейцария спечели тазгодишното издание на конкурса с песента The Code.

Конкурсът, който се проведе в зала „Малмьо Арена“, бе белязан от поредица противоречия.

Съжаляваме, че някои делегации на песенния конкурс „Евровизия“ в Малмьо не уважиха духа на правилата и на конкурса и на място,

и по време на излъчванията, се казва в изявление

на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

„Разговаряхме с много делегации по време на събитието по различни теми, които привлякоха вниманието ни. Управляващите органи на EBU заедно с ръководителите на делегациите направиха преглед на събитията около песенния конкурс „Евровизия“, провел се в Малмьо. Целта е продължим напред по положителен начин и да гарантираме, че всички уважават ценностите на събитието. Индивидуалните случаи ще бъдат обсъдени от управляващия орган на събитието –

Референтната група на песенния конкурс „Евровизия“,

съставена от представители на участващите телевизионни оператори, на следващото й заседание“, се посочва в изявлението, цитирано от БТА.

Тази година на конкурса имаше дисквалификации, пропалестински протести и оплаквания от ирландската представителка Бамби Тъг. Конкурсът премина под знака на противоречия заради участието на израелската представителка Еден Голан. По време на нейното изпълнение голяма група демонстранти се събраха пред „Малмьо Арена“.

В същото време избухна скандал и между организаторите и Европейската комисия

От ЕК обявиха, че ще искат обяснение, защото на изданието не е било допуснато знамето на ЕС, а само флаговете на ЛГБТ движението освен тези на страните-участници.

- реклама -