Европейските лидери след сделката за Брекзит: Оставаме приятели до края на света

Всички участници в извънредната среща на върха в Брюксел, на която беше подписано окончателното споразумение за Брекзит, изразиха тъга от напускането на Великобритания на общността. В същото време европейските лидери увериха, че ЕС и Острова остават съюзници, партньори и приятели и че е време всеки да поеме своята отговорност.

Туск: Ще останем приятели до края на света и дори след това

„Едно нещо е сигурно – ние ще останем приятели до края на света и дори един ден след това.“ Това заяви председателят на европейския съвет Доналд Туск на пресконференцията след извънредната среща на Върха в Брюксел.

Трудно е да се предскаже как ще премине процесът по ратификацията на споразумението, отбеляза председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Пред нас остава труден процес на ратификация, предстоят още преговори. Както и да приключи това, сигурното е, че ще останем приятели до последния ден, а дори и с ден повече, добави той.

Юнкер: Постигнатото споразумение за напускането на Великобритания беше единствената възможна сделка.

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, след като по-рано днес Европейският съвет подкрепи споразумението и рамката за бъдещите отношения с Лондон.

Доволни сме от постигнатия резултат, но денят е тъжен. Не е време нито за аплодисменти, нито за шампанско, каза Юнкер. Всички, изказали се на днешното заседание, изразиха тъга. Преди година ЕК пое задължението да преговаря с Великобритания. Трудността бе да запазим единството на държавите от ЕС. Често имаше натиск от Лондон над отделните държави от Общността и съответната работна група в Европейския парламент. Имаше проблем с нашите испански приятели, които много обичам. Споразумяхме се и за Гибралтар. Онези, които не са испанци, не разбират мащаба на въпроса. Постигнатото споразумение е добро за Испания, добави той.
Това е най-добрата възможна сделка. Призовавам да бъде подкрепена в Камарата на общините към британския парламент, това е единствената възможна сделка, посочи Юнкер.

Той призова това да се има предвид при предстоящото гласуване на британските депутати. По неговите думи не са прави онези, които възнамеряват с отхвърляне на сделката да предоговорят по-добри условия за оттеглянето на Великобритания.
Председателят на ЕК уточни, че британските служители на комисията ще запазят работата си в институцията. Винаги съм се радвал на професионализма на британците в ЕК, добави той.

Днешният ден не е най-бляскавият за ЕС. Най-голямата работа едва сега започва. Разводът е тъжен момент, както някои от вас знаят. Не вярвам, че Великобритания ще бъде като останалите чужди за ЕС държави, има остатъци от любов, коментира Юнкер.

Мишел Барние: споразумението е честно и балансирано

Главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние определи споразумението като честно и балансирано. Никога не сме работили срещу Великобритания. Всеки сега трябва да поеме своята отговорност при одобряването на споразумението. Ще останем съюзници, партньори и приятели, добави Барние по повод бъдещите отношения с Лондон.

Меркел: Успяхме да създадем един дипломатически шедьовър

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че напуска извънредната среща на върха в Брюксел със смесени чувства.

„Изключително тъжно е, че Великобритания излиза от ЕС след 25 години членство“, заяви тя пред репортери в белгийската столица. „Мисля, че успяхме да създадем един дипломатически шедьовър в една изключително трудна ситуация“, каза Меркел за споразумението, което цели оставащите 27 страни от ЕС да запазят „много близки отношения“ с отиващата си Великобритания. Германският канцлер призна, че изпитва „известно удовлетворение“ от сключването на сделката, но не пожела да дава мнение дали тя ще бъде предоговаряна, ако Камарата на общините я отхвърли.

Еманюел Макрон: Днес станахме свидетели на избора на една суверенна държава

„Сега Великобритания ще е тази, която трябва да направи нови предложения, ако депутатите отхвърлят сделката за Бркзит“, заяви френският президент Еманюел Макрон след срещата на върха в Брюксел.

„Не мога да спекулирам по въпроса за британския вот“, каза Макрон на пресконференцията след подписването на споразумението. „Във всички случаи от Великобритания ще зависи да направи нови предложения. Но наша отговорност е да се подготвим за всички варианти. А ние направихме именно това“, допълни той.

Макрон беше категоричен, че правата на френските рибари ще бъдат защитени и френските власти планират да „отстояват достъпа си до британски води“, което ще е част от бъдещите преговори с Лондон. Той добави, че „днес не е ден, в който трябва да празнуваме, нито ден за тъга. Това е изборът на една суверенна държава.“

Педро Санчес: Искаме да разрешим спора за Гибралтар с британците

„Испанската позиция за Гибралтар, който е британска територия от 1713 година, е по-силна след подписването на сделката за Брекзит. Испанската политика все повече се превръща в политика на ЕС“. Това заяви испанският премиер Педро Санчес след извънредната среща на върха в Брюксел, съобщава Ройтерс.

Пред журналисти Санчес бе категоричен, че Мадрид няма да води преговори за съвместно управление на Гибралтар, след като Лондон напусне ЕС. Той обяви, че е заявил пред британския си колега Тереза Мей, че иска да разреши близо 300-годишния спор между двете държави.

Гибралтар е суверенна британска територия и ще напусне заедно с Лондон пределите на ЕС, въпреки че на референдума през 2016 година 96 процента от гражданите му гласуваха срещу Брекзит.

- реклама -