сертификат
сн. БГНЕС

Европейската агенция по лекарствата „препоръчва“ пускането на пазара на ваксината на Pfizer/BionTech

Европейската агенция по лекарствата официално одобри използването на ваксината на Pfizer/BionTech, съобщи Ройтерс.

След като учените от EMA стигнаха до заключението, че ваксината е безопасна, служители на базираната в Амстердам агенция препоръчаха тя да бъде разпространена в 27-членния блок.

Препоръката за имунизация е за лицата над 16-годишна възраст.

сн. БГНЕС

„Днешното ни решение е важна стъпка в битката ни срещу пандемията COVID-19, от която пострадаха толкова много хора. Тази стъпка бе постигната благодарение на всеотдайния труд на учени, лекари и доброволци, както и на много експерти от държавите-членки на ЕС“, заяви Емър Кук, директор на лекарствената агенция.

„Уверяваме европейските граждани в безопасността и ефикасността на тази ваксина. Тя напълно отговаря на стандартите. Въпреки това ние ще продължим да изследваме нейното влияние върху здравето на хората.“

ЕАЛ обясниха, че в тестовете са участвали 44 хиляди души. На половината от тях е била поставена ваксина, а на останалите „фалшива инжекция“. Никой от тях не е знаел какво му е било бито. Изследванията са показали 95% ефективност на ваксината.

ЕК все още трябва да подпечата решението, преди тя да може да бъде пусната.

Миналата седмица европейският регулатор беше подложен на силен натиск от страни, главно от Германия, призоваващи ваксината да бъде одобрена за употреба възможно най-бързо. EMA първоначално определи 29 декември като дата за оценка на ваксината, направена от базираната в Германия BioNTech, но премести срещата напред след натиск от Берлин и други държави-членки. Одобрението на ЕС за ваксината идва близо 2 седмици седмици след Великобритания, която започна да прилага ваксината върху своите граждани.

- реклама -