Европарламентът реши: Лондон да напусне бързо ЕС

Европейският парламент прие резолюция, която призовава за незабавно задействане на процедурата по излизането на Великобритания от ЕС. Гласуването беше днес на извънредна парламентарна сесия в Брюксел.

„Волята на народа трябва да бъде изцяло и напълно уважена чрез незабавното задействане на член 50“, гласи резолюцията. Тя бе одобрена от 359 евродепутати. Срещу нея бяха 300, а въздържалите се бяха 21 избраници.

Британското правителство трябва да се позове на въпросната клауза от Лисабонския договор, за да започне двегодишен преговорен процес по условията за излизането на Великобритания от ЕС.

По-рано и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоя Великобритания възможно най-бързо да изясни позицията си за това кога напуска ЕС. 

Европейският съюз е готов още днес да започне процеса на развод с Великобритания, макар и без какъвто и да е ентусиазъм, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Той направи изявлението си при пристигане на срещата на високо равнище на общността в Брюксел.

Трябва да заявим това пределно ясно. Ние трябва да уважаваме волята на британските избиратели, но също така трябва да уважаваме договорите на ЕС. Според тях процесът на излизане на Великобритания трябва да бъде предложен от британското правителство. Това е единственият законен път. Трябва да бъдем търпеливи. Ние сме готови да започнем развода с Великобритания още сега, макар да правим това без никакъв ентусиазъм“, подчерта Туск.

Без уведомяване за излизане ние не можем да започнем никакви преговори за бъдещите си отношения с Великобритания“, каза той. „Излизането на Великобритания е не само политическо и икономическо събитие. Това е важен и труден емоционален момент за нас“, добави Туск.

Утре в Брюксел в неформална обстановка ще се проведе среща на лидерите на 27-те страни, на която няма да има представител на Обединеното кралство.

- реклама -