Евакуират със Спартан у нас тежко пребития секретар на БГ клуба в Охрид (Обновена)

Със Спартан ще бъде евакуиран у нас тежко пребитият Християн Пендиков, който е секретар на културния ни клуб в Охрид. Това съобщи bTV, като се позова на източници от дипломатическата ни мисия в Северна Македония. Акцията по евакуирането вече е стартирала.

За целта е изпратен самолет „Спартан“,

който се очаква да кацне в съседката ни около 16 часа. След транспортирането му у нас 23-годишният Християн ще бъде настанен във ВМА, където ще бъде лекуван.

Акцията идва, след като България изрази остра позиция към Северна Македония за случилото се, в това число и чрез президента ни. Държавният глава Румен Радев посочи също, че страната ни е в готовност да организира въздушна евакуация.

Служебният премиер Гълъб Донев пък разговаря със северномакедонския си колега  Димитър Ковачевски. При него той поиска от Ковачевски съдействие при транспортирането на Пендиков. От пресслужбата на МС посочиха, че Донев категорично е осъдил побоя срещу Пендиков и е поискал от страна на местните власти

незабавно да бъдат предприети всички необходими мерки за защита

на българите в страната срещу подобни престъпления от омраза.

Заедно с това министър-председателят Гълъб Донев поиска съдействие при организацията по транспортирането на Християн Пендиков за лечение в България. Премиерът Димитър Ковачевски изрази готовност за подкрепа при транспортирането със самолет на Християн, както и за пълно разследване на случая и подвеждане под отговорност на извършителите.

В свой пост пък лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов определи нападението като „дързък и страхлив акт“

на непровокирана омраза. „Подобна агресия заслужава не само остри думи и лозунги, но и активни действия. С цел незабавно изясняване на случая и наказание на виновните“, написа той. И призова властите в РСМ да вземат „незабавни мерки, с които да защитят не само реда и сигурността. Но и правото на своята страна да се бори за място в европейското семейство“.

„С Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. България даде на РСМ възможността

не само да получи своята перспектива за интеграция в европейските институции,

но и да се асоциира с ценностите на най-развитата демокрация в света. За съжаление този побой постави целия прогрес на РСМ под въпрос“, изтъкна Борисов.

23-годишният Християн беше настанен от снощи в болница в Охрид със спукан прешлен и множество наранявания по цялото тяло.

Пребиха секретаря на българския клуб в Охрид

- реклама -