Ето схемата, по която зъболекари източили 120 000 лв. от НЗОК

Повече от 120 000 лв. са източили от Здравната каса петимата зъболекари, на които прокуратурата повдигна обвинения за документна измама

„5 действащи стоматолози, заедно с 2 лица, техни помагачи, са представяли в НЗОК в периода 2015-2018 документи, за извършване на дентални услуги на непълнолетни лица“, обясни ръководителят на градската прокуратура Емилия Русинова.

Стоматолозите са получавали сумите от НЗОК по банковите си сметки.

„Установено е, че здравните книжки са на непълнолетни лица с адресна регистрация извън София. Тези лица са предимно от малцинството. Те не са посещавали физически кабинетите на стоматолозите. Техните родители също“, добави тя. Анализирани са повече от 1 200 амбулаторни листа.

Родителите надецата не са подписвали амбулаторните листи, а съдържанието не е попълвано от стоматолозите. Това е извършвано от един от техните помагачи.

Един от помагачите е осигурявал здравните книжки, той работи в един от кабинетите. Вторият е поддържал софтуерната програма и е подавал попълнените документи в НЗОК, а впоследствие и по електронен път с електронен подпис. Кръгът на обвиняемите лица към този момент не е изчерпан, заяви Русинова. Работата по делото продължава. Установен е пътят, по който здравните книжки са стигали до стоматолозите.

- реклама -