Ето карикатурата на „Шарли ебдо“, посветена на Ердоган

Турският президент Реджеп Ердоган украси корицата на новия брой на френското сатирично издание „Шарли ебдо“ днес.

Във вторник „Шарли ебдо“ публикува в Туитър корицата на следващия брой. На нея има карикатура на Ердоган, който седи на стол, като повдига полата на забрадена жена и разкрива задните й части. Карикатурата е озаглавена: „Ердоган – той е много забавен насаме“.

Карикатурата на Ердоган вероятно ще ожесточи войната на думи между турския президент и западните привърженици на свободата на словото.

Турският президент беше сред най-активните участници във вълната от гняв, която се надигна сред мюсюлманските страни, след като „Шарли ебдо“ реши да публикува повторно карикатури на пророка Мохамед, които разгневиха мюсюлманите преди едно десетилетие. Изображенията на Мохамед са забранени от исляма, а начинът, по който той беше изобразен от френското издание, беше възприет като особено провокативен.

Последва ескалиране на напрежението между Ердоган и Макрон. В рамките на размяната на реплики турският президент изрази съмнения в психичното здраве на Макрон, а в отговор Франция извика посланика си в Анкара за консултации. Ердоган също така призова за бойкот на френските стоки.

- реклама -