ЕС Унгария Сорос университет

ЕС започва съдебни действия срещу Унгария заради Сорос

ЕС обяви нови мерки срещу Унгария заради действията към неправителствените организации, подкрепяни от чужбина.

Според мнозина те са насочени към американския милиардер Джордж Сорос.

„Днес Европейската комисия реши да изпрати официално уведомително писмо до Унгария за новия закон за неправителствените организации, финансирани от чужбина, приет на 13 юни“, се казва в съобщение на комисията.

Брюксел също така заяви, че е взел като отделен случая с образователния закон на Будапеща, който би могъл да затвори университета, подкрепян от Сорос.

Унгария разполага с месец, за да отговори, а решенията рискуват нов сблъсък между Европейския съюз и премиера Виктор Орбан.

Унгарският парламент одобри миналия месец закона, който ще принуди неправителствените организации, получаващи повече от 24 000 евро (26 000 щ.д.) годишно от чужбина, да се регистрират като „организация с чуждестранно подпомагане“. Те ще трябва да използват и етикета „организация с чуждестранно участие“ на своите уебсайтове, прессъобщения и други публикации.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви: „Гражданското общество е самата структура на нашите демократични общества и затова не трябва да бъде неоправдано ограничена в своята работа”.

„Ние внимателно проучихме новия закон за НПО и стигнахме до заключението, че не е в съответствие с правото на ЕС”, каза той, като добави, че „ЕС очаква Унгария да се включи в диалог, за да разреши този проблем възможно най-скоро”.

Правителството на Орбан твърди, че мерките са насочени към подобряване на прозрачността, както и за борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

- реклама -