ЕС отхвърля референдумите в Донбас като „незаконни“

Като незаконни отхвърли референдумите в Донбас, Запорожие и Херсон като „незаконни“. Това стана ясно от пост на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел в Twitter.

„ЕС отхвърля незаконните „референдуми“ в Украйна, свикани от Русия, както и подправените резултати. Това е поредното посегателство срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна, насред постоянни нарушения на човешките права. Поздравяваме за смелостта украинците, които продължават да устояват на руското нашествие“, написа Борел.

Гласуването приключи във вторник, като се проведе в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области. То бе дали гражданите им искат да се присъединят към Руската федерация.

Световните издания обобщават предварителните резултати от референдумите. Те показват подкрепа за присъединяването, но в същото време са проведени при

изключително ниска активност.

Бяха пуснати и видеа, показващи как от урните се вадят празни бюлетини, които обаче се броят като глас „за“, съобщи actualno.bg.

Присъединяването на Донецка област към Русия е подкрепено от 98,35% от избирателите при обработени над 22,48% от бюлетините.

В Луганска област присъединяването към Русия, след обработката на 21,11% от бюлетините, е подкрепено от 97,83% от гласувалите.

Присъединяването на Запорожка област към Русия, според резултатите от обработката на 29% от бюлетините, е подкрепено от 97,79% от избирателите.

А 97,05% от гласоподавателите, след обработката на 28% от бюлетините, са подкрепили присъединяването на Херсонска област към Руската федерация.

Според местната Централна избирателна комисия в Луганска област избирателната активност е била 92,6%.

„Референдумът се счита за валиден, въпреки опитите на Киев да го провали“, заяви лидерът на сепаратистката Луганска народна република Леонид Пасечник.

Кметът на Мариупол – Донецка област, Вадим Бойченко, който напусна пристанищния град, след като руснаците го превзеха след продължила месеци обсада, обаче

посочи, че само 20% от около 100 000 останали жители

са гласували на референдума. Населението на Мариупол преди войната беше над половин милион души.

Окончателните резултати от референдумите ще бъдат оповестени в сряда сутринта.

Западните демокрации, Украйна и дори традиционният руски съюзник Сърбия обявиха вече, че няма да признаят резултатите от референдумите.

Позицията на Китай е, че „трябва да се зачита териториалната цялост на всички страни”.

Съединените щати, съвместно с Албания, ще внесат резолюция в Съвета за сигурност, осъждаща референдумите, съобщи посланикът на САЩ в ООН и ако Русия наложи вето, документът ще бъде предложен за гласуване в Общото събрание на Организацията на обединените нации.

Междувременно, заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев е коментирал резултатите от референдумите, организирани в четирите украински области, които са под руски контрол.

„Резултатите са очевидни. Добре дошли у дома, в Русия!“, написа той в канала си в Телеграм, съобщават БТА и световните издания.

Следващото действие на Донецката народна република след референдума ще бъде подписването на споразумение с Русия. Ръководителят на републиката Денис Пушилин е заявил това на брифинг в Централната избирателна комисия на ДНР относно резултатите от гласуването на референдума, съобщават световните издания.

Пушилин е добавил, че съвсем скоро ще „тръгне на път“, за да подпише съответното споразумение.

„Сега ще се подготвям за следващите стъпки, за пътуването. Както казахме скоро, това е подписването на споразумение с Русия. Така че съвсем скоро ще тръгна на път“, казва ръководителят на ДНР.

- реклама -