Ердоган зове: Оставете долара, да се обърнем към турската лира

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова турците да конвертират чуждестранната си валута в турска лира, като ги помоли да „изоставят долара“, пише РИА Новости.

„Оставете долара и останалите валути. Нека се обърнем към нашите пари, турската лира. Турската лира вече не губи стойност. Нека покажем патриотизма си по този начин“, каза Ердоган.

Реджеп Тайип Ердоган добави също, че Турция планира да има собствен изтребител, произведен на местно ниво, след 5-6 години на фона на продължаващ спор със САЩ за закупуване на самолети Ф-35.

От средата на 2018 г. Турция е изправена пред нарастващи финансови неволи, като лирата се обезценява след няколко кръга на повишаване на лихвите от Федералния резерв на САЩ и на фона на засиленото геостратегическо напрежение със своите съюзници от НАТО. През 2019 г. лирата падна с 10%, тъй като турското правителство забави ключовите икономически реформи на фона на нарастващото политическо напрежение в страната.

През 2018 г. Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната му ще бойкотира американските електронни стоки, позовавайки се на „икономическа атака“ срещу Турция. Той продължи, че вместо това турците трябва да изберат местни продукти или такива, произведени от икономическите партньори на Турция, както и евентуално „нови“, в опит да подсилят лирата.

В средата на септември миналата година централната банка повиши основната си ставка с 625 базисни пункта до 24% годишно, което спомогна за укрепването на турската лира.

- реклама -