Ердоган

Ердоган представи пред Путин амбициите на Турция да стане лидер в преноса на газ

Турция заедно с Русия цели създаването на нов енерготранспортен коридор за Европа. Това обяви президентът Реджер Ердоган на Световния енергиен форум, който се провежда в Истанбул. В него участва и руска делегация, начело с Владимир Путин.

Това е първото посещение на държавния глава на Русия в Турция след нормализирането на отношенията между двете страни.

Лидерски амбиции в газопреносния сектор

Ердоган: „Ние сме транзитна страна, но влагаме също и в развитието на техническата база. Така че целим заедно с Русия, Алжир и Норвегия да създадем четвърти енергиен коридор за доставки на гориво за Европа“

Турския президент намекна, че страната му ще се бори за лидерско място в доставките до енергийния пазар на ЕС, посочвайки, че с „въвеждането в строя на Трансанатолийския газопровод – ТАНАП пред Европа ще се появи нова алтернатива.“

Той припомни, че освен ТАНАП, страната му е построила и „Син поток“ и тръбопровода Баку-Тбилиси-Джейхан“. В перспектива ТАНАП ще бъде свързан с Трансадриатическия газопровод и ще стане негово продължение.

Ердоган изтъкна, че каспийският регион има голямо знамение за запълването на минаващите през турска територия газопроводи и в бъдеще Турция ще разчита да прекарва по ТАНАП туркменски газ.

Турция строи трета АЕЦ

На форума стана ясно, че Турция проучва възможността за строителство на още една АЕЦ освен в Акую. „Ние имаме подписано междуправителствено споразумение с Русия за строителството на „Акую“ и с Япония имаме споразумение за строителството на АЕЦ в Синоп на брега на Черно море. Има и трети проект за строителство на АЕЦ, засега вървят изследвания в тази област“, разкри още Реджеп Ердоган.

Путин: Браво на Турция

World Energy Congress in Istanbul

Президентът на Руската федерация Владимир Путин поздрави турския си колега Реджеп Тайип Ердоган и целия турски народ за това, че са успели да стабилизират ситуацията в страната след метежа.

„Разбираме, че в Турция не е най-доброто време сега за такива крупни мероприятия, защото неотдавна, ние знаем, тя преживя опит за държавен преврат. Ние много внимателно и с тревога следяхме това, което се случваше в тук. И искам да поздравя турския народ и президента Ердоган за това, че ситуацията остана под контрол. Много се радваме, че Турция се възстановява и желаем успехи“

Очаква се Путин и Ердоган да обсъдят размразените проекти за  АЕЦ „Аккую“ , която Русия строи в Турция, а също и проекта за газопровода „Турски поток“.

- реклама -