Мостът "Султан Селим"

Ердоган откри моста „Султан Селим”

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган откри третия мост над Босфора, свързващ континентите Европа и Азия.

„Готови ли сте ?“, попита Ердоган множество от веещи флагове наблюдатели, преди да отреже лентата на най-широкия висящ мост в света. По-късно той премина по него в автобус, следван от голям конвой на силите за сигурност.

Мостът "Султан Селим" Мостът "Султан Селим"

Достигането на нивото на цивилизована нация не е възможно с думи, а с действия“, каза при откриването Ердоган, допълвайки, че „хората умират, но тяхната работа остава безсмъртна“.

При откриването Ердоган заяви още, че се надява мостът да бъде само един от многото подобни проекти, които ще бъдат стартирани следващата година.

 

Третият мост над Босфора

Мостът „Султан Селим“, който е и едно от най-дългите висящи съоръжения в света, е част от проекта на президента за създаване на „нова Турция“ с модерна инфраструктура и мащабни строителни съоръжения.

Дължината на основната част на моста – окачената – е 1408 м, ширината е 59 метра. Съоръжанието е с осем автомобилни платна, по четири във всяка посока, и две железопътни линии. Двете опори на моста се издигат над морското равнище под тях до 322 метра. Изграден е от турско – италиански консорциум.

Официално строителството на моста започна през май 2013.

Мостът "Султан Селим"

Мостът носи името си на османския султан от 16 в. Селим, който завладява широки територии от Близкия изток по време на осемгодишното си управление. Той включва в османската империя днешните територии на Египет, Сирия, Иран, Ирак, Саудитска Арабия.

Въпреки това изборът на име не е еднозначен, тъй като Селим е бил известен със своите безмилостни методи на управление, както и с убийствата на алевити.Мостът "Султан Селим"

Една от най-известните победи на султан Селим е тази при битката при Мардж Дабик на територията на днешна Сирия, която се провежда на 24 август 1516 г.

Скоро след началото на операцията на турската армия в Сирия се появиха коментари в интернет, че неслучайно тя е започната на точната дата на победата на султан Селим, 500 години по-късно, и идва дни преди откриването на моста.

Цената му е около три милиарда долара.

Съоръжението е дело на южнокорейските компании „Хюндай“ и „СК Груп“.

Финансиран е и зцяло частни инвестиции, тъй като мостът в първите 10 години ще бъде под контрола на консорциум с последващо прехвърляне на активите му към държавата.

Мостът "Султан Селим"

Общата стойност на строителните работи е около 6 милиарда долара. Тук се включват пътищата за достъп, инфраструктурата, компенсаторното озеленяване.

Ежедневно през моста ще преминават около 135 хиляди души.Това са гаранции, дадени на правителството. Преминаването ще бъде платено и е около 3,4 долара за леки коли и около 15 долара за товарни към Азия. От Азия към Европа е възможно да не се плаща.

- реклама -