Ердоган иска от НАТО „конкретна подкрепа“ за Сирия

Турският президент Реджеп Ердоган в понеделник заяви, че иска „конкретна подкрепа“ от съюзниците в НАТО, тъй като страната му се бори със заплахи, произтичащи от деветгодишния конфликт в Сирия.

„Очакваме конкретна подкрепа от всички наши съюзници в тази борба“, каза той заедно с шефа на НАТО по време на посещение в Брюксел и добави, че Турция прави големи жертви.

Ердоган също призова НАТО да изпълни предишните си ангажименти за засилване на отбраната на Турция.

Посещението му в Брюксел идва като натиск върху европейските страни, след като Ердоган заяви, че повече няма да задържа бежанци, които се отправят на Запад.

Турция е дала подслон на 3,6 милиона сирийски бежанци.

Близо милион души в северозападната провинция на Сирия Идлиб са избягали към турската граница, предизвикани от настъпление на сирийския режим, подкрепян от руската бойна авиация.

„Нашите съюзници трябва да покажат своята солидарност с нашата страна без дискриминация и без да определят политически условия“, каза Ердоган.

„Много е важно подкрепата, която искаме, да бъде изпълнена без допълнително забавяне.“

Той също раздразнено коментира Гърция, която обвинява Турция за неотдавнашната мигрантска криза.

„Ирационално и необмислено е, че съюзник и съседна държава посочва Турция като виновна за нерегулираната миграция“, каза той.

„Няма да позволим тази страна да се опита да постигне несправедливи ползи, като злоупотреби с настоящата ситуация и Европейския съюз.“

- реклама -