Енергийният министър: Природният газ през януари ще поскъпне с около 30%

Зимните месеци към количествата, които купуваме добавяме и количества от „Чирен“.

Там бяха нагнетени количества скъп газ от предишното правителство и това вдигна цените.

Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. 

Регулаторът следи калкулацията да е точна. Когато се представи средна цена от 200 лв. той одобрява. Имам очаквания, че цената може да се свали.

С приемането на тавана на цените се очаква борсите да намалеят. На 31 декември ще знаем на каква цена ще купим газа през януари.

Със сигурност ще има увеличение с около 30%. Ние трябва да знаем борсовия индекс, за да извадим отстъпката. Индексът ще бъде около 200 лв.

През ноември и октомври държахме ниски цени. Тогава вместо да вадим количества от „Чирен“ решихме да се възползваме от ниската цена на газа, който купувахме, за да може бизнеса да си отдъхне. Активно преговаряме да увеличим вноса. Колкото може повече да купим газ на ниска цена, за да задържим количествата в „Чирен“ в резерв, обясни Христов.

България консумира 3.5 млрд. куб./м на година.1 млрд. куб./м от Азербайджан, това е около 30% и всичко останало купуваме от Гърция.

Това са краткосрочни договори. С Турция направихме голям пробив. Дългосрочно сътрудничество и възможност да ползваме турските канали за втечнен газ. Преговаряме за 1 млрд. куб./м, тоест още 30%, които да получаваме през Турция. В момента говорим за капацитета за разтоварване и за 13-годишен договор, посочи още енергийният министър.

Според него преноса на втечнен газ за България през Турция може да е факт през април 2023 г.

Служебният министър лично предостави генератори в украинския град Болград, където 70% от населението са етнически българи.

Ситуацията там е много тежка. Въпреки че няма военни действия, градът е до границата с Молдова и Румъния, хората там говорят перфектно български.

Закарахме 16 генератора, които да обслужват обществените сгради – болница, училище. Надяваме се поне малко да помогнем. Там хората имат по два часа ток на денонощие. Отопляват се с парно, което в голяма част от времето не работи.

Това са хора, които милеят за България.  Надявам се това нещо да приключи скоро. Всички виновници трябва да бъдат изправени пред процес.

Не е норма 21 век да се решават проблеми с  танкове. Българите там нямат общо с войната. Това не е нормално нещо за цивилизования свят, отбеляза още министър Христов.

- реклама -