Емил Караниколов, Закон за горивата, диалог депутати Караниколов, Живко Тодоров, ПИБ, ББР, БНБ, изпълнителен директор

Емил Караниколов: Ползите за България от чакалнята на Еврозоната са за кредитния ни рейтинг

„Ползите от влизането ни в чакалнята на Еврозоната са за кредитния ни рейтинг – всички инвеститори ще наблюдават България с по-голям интерес, след като 10 години никой не е бил приеман в чакалнята“. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Той напомни отново, че към момента само влизаме в чакалнята на Еврозоната. Влизането в Еврозоната може да стане след 3,5 или 10 години.

„В момента посредствени опозиционерки и президентът, за съжаление, получават директиви отвън по отношение на това да няма активна и силна прокуратура, да няма ревизия на приватизацията, не искат да се борим срещу олигархията – не разбирам това. Подавам ръка на всички, които искат да се обединим около цели като влизане в Чакалнята на Еврозоната, в ОИСР, – това са наши приоритети. Трябва да си стиснем ръцете. Днес България постигна много и се надявам да жънем успехите, които са плод на много труд“.

Държавата участва в увеличението на капитала на ПИБ, стана ясно от думите на министъра.

„По-рано днес излезе съобщение на ЕЦБ, която каза, че България е готова да влeзe в чакалнята на Еврозоната, имаше условие една банка да осигури своята ликвидност, днес успешно е приключила процедурата с нея. В петък ще разберем какви са резултатите.“, заяви Караниколов.

Той подчерта, че стъпката е предприета само за да бъде изпълнено последното условие за присъединяване на страната към чакалнята на Еврозоната.

ПИБ успя да продаде всички предложени 110 милиона права за увеличението на своя капитал днес. Това се случи буквално в последния момент, като допреди това нямаше никакъв инвеститорски интерес към правата върху акциите. В петък ще стане известно какъв е делът на държавата в банката, имало и частен инвеститор.

- реклама -