мароканец ИДИЛ ексрадиране

Екстрадираха 35-годишният мароканец, издирван за тероризъм и връзки с ИДИЛ

Служители на ДМОС и ГД „Охрана” при Министерство на правосъдието екстрадираха от страната ни марокански гражданин, издирван за терористична дейност.

Днес, с полет за Франция, от страната ни бе екстрадиран 35-годишен марокански гражданин. На 13 януари т.г. на ГПУ-Свиленград, след незаконно преминаване на държавната граница с Турция, българските гранични служители задържаха чужд гражданин, представил се със самоличност на сирийски гражданин. Той бе настанен в специален дом за временно настаняване на чужденци – Любимец, съобщиха от МВР.

В рамките на извършената проверка бе установена и потвърдена самоличността на мъжа – марокански гражданин, както и че е обявен от съдебните власти на Мароко за международно издирване с цел арест и екстрадиция за терористична дейност, като член на организация ИДИЛ. След извършено официално запитване и потвърждаване на информацията от мароканските власти, идентификация на лицето и постъпило по дипломатическите канали искане за неговата екстрадиция, с решение на Окръжен съд-Хасково е допусната незабавната екстрадиция на мароканския гражданин по официална молба от 14 февруари т.г. от Апелативния съд на Рабат.

Съгласно постигната договореност между българските и марокански власти, днес служители на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ и ГД „Охрана” при Министерство на правосъдието извършиха екстрадирането му от България.

- реклама -