Експерти: Така карате детето да изпитва вина!

Всички сме се сблъсквали с чувството за вина.

Не е приятно, нали?

Може би ви се е случвало в училище, в университета, на работното място или дори у дома.

И, ако като зрели хора ни е трудно да понасяме това чувство, то представете си какво е то за психиката на едно дете.

Понякога като родители допускаме грешката да вменим чувство на вина на детето и макар често това да е неосъзнато е важно да сме по-внимателни в такива моменти.

Вината невинаги е травмиращо за психиката чувство. Понякога тя може да бъде градивна, но именно затова с нея трябва да се отнасяме внимателно.

Детето е сгрешило някъде

Децата, дори и в не толкова ранна възраст, често допускат грешки, които може да не са ни много приятни.

И въпреки това не е правилен подход да започнете да се отнасяте обидно и грубо с детето.

Важно е да различим действието от личността на детето. Вместо да го нападате с обиди, че е безгрижно, непохватно и т.н., опитайте се да му обясните какво не е наред в това, което е направило.

Недейте да засягате директно личността му заради една грешка, която е допуснало. Това съветват психолозите.

Лошото настроение на родителя

Експерти припомнят, че детската психика кара децата да смятат, че целият свят се върти около тях. Затова често децата чувстват отговорност за неща, които по никакъв начин не са свръзани с тях.

Много е вероятно, ако родителят е в лошо настроение и това се отразява на отношението му към детето, то да си помисли, че е основната причина за негативните емоции на своята майка или баща.

Ето защо е много важно като родители да бъдем изключително внимателни с емоциите, които показваме пред детето.

Спорове между родителите

Поради вече спомената причина за необикновената егоцентрична характеристика на детската психика, е силно препоръчително родителите да не влизат в спорове и конфликти пред децата си.

Силно вероятно е децата да се почувстват отговорни за лошите отношения между родителите.

„Добро“ и „лошо“ дете

Използването на тези два епитета за детето далеч не се препоръчва от психолозите.

Детето е вероятно да започне да асоциира тези два епитета с различни действия и ситуации, което в бъдеще да повлияе значително на поведението и отношенията му с други хора.

Освен това използването на наказателната дума „лош“ би могло да има обратен на търсения ефект и да влоши поведението на детето.

Избягването на разговори за емоции

Избягавнето да говорим с детето за неговите емоции и поведение крие опасности и може да предизвика по-проблемни поведения в бъдеще.

Затова е важно да поддържате връзката с детето не само като му показвате грижата и подкрепата си чрез материални подаръци, а и чрез задълбочени и отдадени разговори за неговите емоции.

- реклама -