Ексхумират тялото на 19-годишния абитуриент от Велико Търново, починал от COVID-19

Ексхумират тялото на 19-годишния абитуриент от Велико Търново Христо Денев, който издъхна от коронавирусна инфекция в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, съобщи „Труд“.

Експертизата е по разпореждане на Националната следствена служба. Процедурата в гробищния парк в старата столица е започнала тази сутрин. Великотърновската полиция е отцепила района.

Преди седмица Софийска градска прокуратура бе определена да осъществява ръководството и надзора по случая със смъртта на абитуриента.

Младежът е хоспитализиран на 12 юли с положителен PCR тест за коронавирус. 9 дни по-късно състоянието му се влошава и младежът е преместен в реанимацията, където е интубиран. След 10 дни борба за живот, на 31 юли Христо почина.

Досъдебното производство е за това, че на 31 юли в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, е била причинена смъртта на младежа. Разследването по делото ще се извършва от следовател от следствения отдел при Софийска градска прокуратура.

Предстои и да се установи дали има пропуски и грешки при лечението на абитуриента, които евентуално да са в пряка причинно-следствена връзка с настъпилата смърт на младежа.

С оглед значителната правна сложност на случая и необходимостта от предприемане на мерки за осигуряване на своевременно и законосъобразно извършване и приключване на разследването е сформиран екип от прокурори от Софийска градска прокуратура, които да работят по него.

- реклама -