Салвадор Дали ексхумация ДНК проби бащинство

Ексхумираха тялото на Салвадор Дали, взимат ДНК проби, за да установят възможно бащинство

Съдебни експерти взеха образци от ДНК на Салвадор Дали.

Малко преди това – в четвъртък вечерта тялото му бе ексхумирано, за да се установи възможното бащинство на великия художник сюрреалист.

Ексхумацията продължи час и 20 минути. Взетите проби ще бъдат предадени на лаборатория в Мадрид. По-рано съдебни експерти съобщиха, че като образци ще бъдат извадени четири зъба, нокти, костен мозък.

Останките на брилянтния художник сюрреалист Салвадор Дали се вадят заради съдебното решение, взето в полза на жена, твърдяща, че е негова дъщеря. За да се докаже истинността на твърденията се наложи тленните останки на Дали, който е погребан в родния си град Фигерас, да бъдат изровени и изследвани.

Самата жена, твърдяща, че е дъщеря на великия художник е 61-годишна с „паранормални способности“ на име Пилар Абел Мартинес, работеща в Каталуния. Според нейните сведения майка й е имала връзка с Дали през 1955 година, докато е работила в Порт Лигат – малко рибарско селище, където той дълго време твори. Новината за произхода си тя е научила от баба си, която й е разказала, че всъщност е чужда дъщеря. По-късно и майка й е потвърдила историята.

Салвадор Дали

Много хора обаче не вярват на тази теория, тъй като в момента Абел се намира в тежко финансово състояние. А ако ДНК-теста докаже, че има връзка между двамата, то Абел ще получи правото да вземе фамилията му, авторските му права, а с това и 25% от стойността на наследството му. По непотвърдени оценки, става дума за сума в размер на 300 млн. долара.

Балсамирането на останките на Дали значително опростява процедурата.

Дали умира на 23 януари 1989 година на 84 г.

- реклама -