Кадър: БНТ

Екатерина Михайлова: Изглежда по-вероятно това управление да не продължи дълго

„Кризата в управлението е видима. Напрежението в управляващата коалиция буквално ескалираше всеки ден. Изглежда по-вероятно да не може да продължи дълго това управление.“

Това мнение изрази в предаването „Неделя 150“ на БНР проф. Екатерина Михайлова, преподавател по парламентарни практики, преди време дългогодишен политик от СДС.

„Изненадата не беше само при министър-председателя. Не се очакваше толкоз рязко и незнайно защо да приключат отношенията.“

Според Михайлова трудно може да се формулира „точната причина за разпада„.

„След разрухата, която заварихме от управлението на БСП и Жан Виденов, потърсихме съгласие по големите теми за България. Подобни неща не е лошо да се правят и в днешно време. (…) Потърсихме това съгласие и го получихме, единствено от страна на БСП не получихме подкрепа за част от нещата.

След това постигането на тези големи теми се сблъска със сериозна съпротива и тежки реформи, загубихме някои хора по пътя, като наши сподвижници.

В този момент имахме президент, министър-председател и парламентарно мнозинство, което гледаше в тази посока“, направи аналогия с днешната криза Екатерина Михайлова.

Бюджетът винаги е разделителна линия на управляващи и опозиция, винаги разделя. Отговорите може би ще ги получим скоро в рамките на бюджетната процедура. Втората тема, по която можем да разберем развръзката, е промяната в състава на правителството – ще се разбере има или няма подкрепа. (…) Ако няма кой да гласува законите и решенията на Народното събрание,  едно правителство е с вързани ръце“, коментира Михайлова.

Според нея „България вече доста дълго време е без ефективно действащ парламент, почти година“.

Екатерина Михайлова смята, че този парламент трудно би съществувал до местните избори догодина.

„Той няма и потенциал да излъчи друго управление. Но понякога са се случвали непредвидими неща.“

Т.нар. политическо номадство е лошо явление, каза още проф. Екатерина Михайлова.

- реклама -