ЕК върна Стратегическия план на България с 200 забележки

Европейската комисия върна Стратегическия план на България с 200 забележки. Това обяви пред БНР заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

„Стратегическият план е документът, на чиято база в следващите години българското земеделие и селските региони ще бъдат финансирани с 8 милиарда евро,

затова той е много важен и като за първи път тези пари трябва да постигнат едни цели, които са общоевропейски цели, тоест вече ще трябва да постигаме конкретни резултати, а не просто да усвоим едни пари, които Европа ни дава“.

Това коментира в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Светлана Боянова, председател на Института по агростратегии и иновации:

„Не ми харесва думата усвояване, защото наистина тези пари трябва да постигнат конкретна цел, в случая те са девет цели на Европейския съюз,

свързани със справедливия довод на фермерите, с опазване на околната среда, докато се прави земеделско производство, със социалния живот в селските райони.

Всъщност тези 8 милиарда са за нас и за постигане на конкретни резултати“.

„България има 200 забележки по този план, но има държави и с по 400“, добави председателят на Института по аграрна икономика:

„Това не означава, че много сме се объркали. Варират забележките на комисията“.

- реклама -