Е-платформа ще сравнява цените на храните от тази седмица

Очаква се електронната платформа за сравняване цените на основните хранителни продукти да бъде готова следващата седмица.

Това съобщи пред журналисти заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Той инспектира заедно с посланика на Република Турция у нас Айлин Секизкьок напредъка в изграждането на железопътния участък Елин Пелин – Костенец.

„Съвсем скоро ще бъде готова платформата, която сме обещали, за да могат всички потребители и граждани да се информират, както за цените в България, така и за цените в чужбина“, посочи Алексиев, след което уточни, че се очаква тя да бъде готова следващата седмица.

Във връзка с цените на храните министърът информира, че до момента са извършени над 500 проверки.

Ние сме задължени да защитим интереса на потребителите, всички граждани и уязвими слоеве на населението.

Няма как да позволим прекомерни и необосновани печалби или нелоялни търговски практики“, заяви Алексиев.

Той коментира, че има изкривявания в цените на основните хранителни продукти.

Министърът бе категоричен, че в последните години общо не са правени толкова проверки, колкото в рамките на два месеца.

По думите му въз основа на резултатите от проверките са подготвени промени в нормативната база, като целта е процесът да бъде контролиран и да не се стига до нелоялни търговски практики, генериране на необосновани свръхпечалби и да се гарантира пълна защита на потребителя.

„В момента текат проверки на Националната агенция за приходите. Разбира се, те отнемат малко повече време.

С тях искаме да проследим дали няма по веригата фирми, които по някакъв начин изнасят тези печалби навън“, каза вицепремиерът и министър на транспорта Христо Алексиев.

Относно резултатите от тях министърът каза, че ефектите, които наблюдават, са свързани със страшно много промоции на продуктите, чиито цени се следят. 

- реклама -
error: Съдържанието е защитено