Джеф Безос, полет, космос,
Снимка: Blue Origin

Джеф Безос „заминава“ за космоса със собствена ракета

Милиардерът Джеф Безос ще излети в космоса днес, на борда на собствената си ракета New Shepard.

Той ще бъде придружен от брат си – Марк Безос, брат му, 82-годишната пионерка в космическата надпревара Уоли Фънк и 18-годишния студент по физика Оливър Дамен. Той е и първият клиент на Blue Origin, платил за космическия си полет.

Те ще пътуват в капсула с най-големите прозорци, изпратени до момента в космоса, предлагащи зашеметяваща гледка към Земята.

New Shepard, построен от компанията Blue Origin на Безос, е проектиран да обслужва процъфтяващия пазар за космически туризъм.

„Вълнувам се. Хората непрекъснато ме питат дали съм нервен. Не съм много нервен, любопитен съм. Искам да знам какво ще научим“, каза Безос в интервю за CBS News.

„Тренирахме. Това превозно средство е готово, този екипаж е готов, този екип е невероятен. Просто се чувстваме наистина добре с него.“

Четиримата пътници ще излетят  от частната площадка на Безос близо до Ван Хорн, Тексас.

Капсулата ще се отдели от бустера на около 76 км височина. Ракетата-носител ще се приземи на „краката“ си на около 2 мили от стартовата площадка, докато капсулата продължава нагоре до надморска височина от около 106 км.

След като достигне максималната си надморска височина, капсулата ще започне своето спускане, падайки с парашут до меко кацане в пустинята.

Изстрелването е последният залп в така нареченото „космическо състезание на милиардери“.

Това идва девет дни след като съперникът в космическия туризъм на Безос сър Ричард Брансън полетя високо над Земята на своя космически самолет Virgin Galactic.

- реклама -