дворец
снимка: University of Tübingen

Древен дворец на 3400 години „изплува“ от пресъхнал резервоар в Ирак

Датиращ отпреди 3400 години дворец, известен като Кемуме, е бил открит в изпразнен резервоар в иракския район Кюрдистан на брега на река Тигър.

Откритието е станало възможно заради сушата, с която регионът се е сблъскал през сухия сезон в страната, което е довело до сериозен спад на нивото на водата в резервоара. Ниските нива позволили на екипа от кюрдско-германски изследователи да забележат древния дворец от високо. Това довело и до по-нататъшните разкопки около изчерпания резервоар, за да получат по-дълбоко разбиране за империята и цивилизациите, които населявали Ирак през на древността.

снимка: University of Tübingen

Смята се, че дворецът е принадлежал на членовете на империята на Митани

снимка: University of Tübingen

Според изследователите тя е една от най-малко известните империи в древния Ирак. Изследователите нямат много познания за тази древна империя, находката притежава определено значение в региона с дълбока културна история.

снимка: University of Tübingen

„Находката е едно от най-важните археологически открития в региона през последните десетилетия“, заяви кюрдският археолог Хасан Ахмед Касим в съобщение за пресата.

снимка: University of Tübingen

Keмуме се намира на петдесетина метра от река Тигър, разположен на „издигната тераса“ с изглед към реката. Структурата, според Ивана Пуджиз, изследовател от Института за древни близкоизточни изследвания на Университета в Тюбинген, е направена от кал и тухли със стени с дебелина и височина около два метра, някои от които са открити с все още запазени стенописи.

- реклама -